Mindent a lakosság érdekében: aláírásgyűjtést hirdetett Hende Csaba

Szita Róbert - Tóth Arnold • 2015. október 09., péntek •
A Falco-gyár hatékony szűrőjének és állandó mérőműszerének felszereléséért petíciós aláírásgyűjtést hirdetett Hende Csaba országgyűlési képviselő. Az akció november 30-ig tart.
Mindent a lakosság érdekében: aláírásgyűjtést hirdetett Hende Csaba

Ez nem helyi népszavazással eldönthető közügy, ez kizárólagosan a gyár tulajdonosának az ügye, de nekünk nyomást kell gyakorolnunk rá – jelentette ki baloldali képviselők előtt Szombathely város országgyűlési képviselője. A Zanati úti Lidl Áruház előtt tartott sajtótájékoztatón Hende Csaba felolvasta a petíciót.
,,Tiszta levegőt! Mi, alulírott polgárok hosszú évek óta vagyunk kénytelenek elviselni a szombathelyi Falco-gyár okozta környezetterhelést, mindezt nem tűrjük tovább és követeljük, hogy a cég azonnal szereljen fel hatékony szűrőberendezést és olyan hiteles mérőeszközöket, amelyekkel folyamatosan és bárki által ellenőrizhető módon mérni lehet a Falco-gyár környezetterhelését. Tiszta levegőt!”

Az országgyűlési képviselő emlékeztetett a Falco-gyárhoz hasonló környezetszennyezést okozó jihlavai gyár UTWS típusú szűrő- és szállító berendezésére, mely – mint mondta – Jihlavában már megszüntette a levegőbe okádott és szennyezett gőzt, 10 fok felett teljesen észlelhetetlenné tette, a káros-anyag kibocsátást pedig az eredeti 20%-ára csökkentette. 
Hende Csaba a Falco-gyár vezetéséhez fordulva így fogalmazott: ugyanezt a technológiát alkalmazzák Szombathelyen is, különös tekintette arra, hogy ez az UWS technológia a Kronospan cég saját fejlesztése és saját szabadalma. A kérdés csak annyi, hogy Szombathelyen eddig miért nem alkalmazták és mikortól akarják rendszerbe állítani? Ezt a gyár vezetőitől is megkérdeztem már, de nem kaptam választ. 

Ezután az aláírásgyűjtésre való csatlakozásra hívott fel, majd a baloldaliakhoz fordulva, elmondta, hogy nincs fideszes és mszp-s levegő, hiszen pártok feletti ez az ügy! Elsőként Szuhay Viktor önkormányzati képviselő látta el kézjegyével a petíciót, majd többen is így cselekedtek.

Kántás Zoltán, a körzet önkormányzati képviselője hozzátette: évek óta húzódó aktatologatási ügyet szeretnénk lezárni ezzel az akcióval. Úgy gondoljuk, hogy ebben az esetben nem normák és jogszabályok alapján kell ítélni, hanem az emberek életminősége és egészsége védelmében, ezért kezdeményeztük ezt az akciót is. Kiemelte: létezik a megoldás, mert létezik a technológia is. 

Barók Andrea, a Szülőföld Egyesület környezetvédelmi referense kisgyermekes anyukaként beszélt, azt mondta, hogy reméli, hogy megszűnik a környezetterhelés, és a gyermekek egészsége lesz mindenkinek az elsődleges. A tiszta levegő alapkövetelmény, mondta, majd hozzátette, hogy mindennap látjuk a gőzt, a füstöt, az emberek szemét csípi a levegőben lévő anyag, amely allergiát okoz a kisgyermekeknél és az idősebbeknél egyaránt.   

Horváth Vilmos, volt országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a 21. században a város negatív jelképévé vált a Falco-gyár gomolygó füstje. Ezt bárhonnan jövünk, látjuk, és ezt a politikai hovatartozástól függetlenül, meg kell szüntetni. 
A lakosság összefogásával szeretnénk nyomást gyakorolni, bízom minimum tízezer aláírás összegyűjtésében, hiszen az emberek érdekénél nincs fontosabb – tette hozzá az aktivista. 

Rozsenich Bence, a Fidelitas helyi elnöke az aláírásgyűjtés technikai tudnivalóiról tájékoztatott, amikor elmondta, hol gyűjtik az aláírásokat. Megtudtuk, hogy az oladi kis Tesco előtti területen, a Fő téren, a Borostyánkő Áruház előtt, a Zanati úti Liedl áruháznál, a Piac területén és az Órásháznál. Két állandó pont pedig a Fidesz iroda és az Őrvidékház lesz, de online aláírásra is lehetőség van a facebook.com/tisztalevegőt oldalon, illetve a peticiok.com/tisztalevegot oldalon. 

Újságírói kérdésre elhangzott, hogy 5,7 milliárd Ft-ba kerülne a beruházás a gyár számára, ami elenyésző összeg az elmúlt évek 25 milliárdnyi gazdaságfejlesztési beruházásaihoz képest. 
Kérdésre válaszolva ugyancsak elhangzott, hogy mintegy 200 munkahelyet közvetett módon, ehhez kapcsolódva pedig 400 munkahelyet érint a Falco-gyár ügye. Mindenki helyzete, munkája fontos, de kb. 2 ezren hiányoznak a szombathelyi ipari cégek munkahelyein. A sajtótájékoztató után több helyi lakos is elbeszélgetett és kérdéseket tett fel Hende Csabának, Elárassza az egész levegőt, miért kell nekünk mindig péntek 14 órától vasárnapig a kék füstben élni – tette fel a kérdést a környékben lakó egyik asszony, aki azt is szóvá tette, hogy a gyár működési engedélyének idejét mindig kitolják, pedig már régen be kellett volna záratni.

Tóth János helyi lakos pedig azt tette szóvá, hogy a megengedett érték sokszorosát mérik, ugyanakkor a levegominoseg.hu csak akkor teszi közzé az adatokat, amikor nincs gond, de a pannoniar.com-on lehet látni a rossz eredményeket is. Hogyan lehet így hinni a hatóságnak – kérdezte. Miután a környező utcákban élő valamennyi megjelent lakossal elbeszélgetett az országgyűlési képviselő, őket is arra kérte, hogy lássák el kézjegyükkel az aláírásgyűjtő-ívet. 

A petíciós aláírásgyűjtés november 30-ig tart. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére