Kántás Zoltán: mindenkinek joga van az egészséges környezethez!

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. július 23., szombat •
A Falco-gyár folytatólagosan jogsértően működik.
Kántás Zoltán: mindenkinek joga van az egészséges környezethez!

A Falco ZRt.-ügy aktuális helyzetéről Kántás Zoltán, a 7. számú választókörzet önkormányzati képviselője szombaton tartott sajtótájékoztatót az ŐrvidékHázban. A bevezetőben a képviselő felelevenítette, mit tett a város és a térség országgyűlési képviselője a környezetszennyezés felszámolása érdekében. 
Kántás Zoltán beszélt arról a petícióról, melyet Hende Csaba országgyűlési képviselő indított, ,,Tiszta levegőért” címmel. Ebben az a követelés fogalmazódott meg, hogy a Falco gyár minél hamarabb szereljen fel mérőműszert, és szüntesse meg azt a jelentős környezetterhelést, mellyel minden nap szembe kell nézni a helyi lakosoknak. 

Emellett olyan szűrőberendezés telepítését is megfogalmazta a petíció, mely nagyságrendekkel csökkentené a káros anyag kibocsátását – tette hozzá a képviselő, aki azt is elmondta, hogy ezek után  a Szombathelyen működő elsőfokú hatóság határozatban kötelezte a gyárat, hogy helyezze el a szükséges mérőműszert. 

Ezt a gyár megfellebbezte, ám a budapesti másodfokú hatóság jóváhagyta az első fokú döntést, ennek értelmében a gyárat jogerősen arra kötelezte, hogy a működő kéményére minél előbb helyezze el a folyamatos, üzemállapottól független eredményeket szolgáltató műszert. A Falco ebbe sem törődött bele és pert indított. 

Az érintett körzet képviselője a másik nagyon fontos környezetterhelési problémáról, a zajterhelésről is szólt. Az ezzel kapcsolatos mérésekről ITT már írtunk. 

2015 decemberében és 2016 januárjában három zajmérés is történt a gyár közvetlen környezetében, ezek a vizsgálatok pedig egyértelműen kimutatták, hogy az éjszakai üzemállapot vonatkozásában 8 decibellel lépi túl a gyár azt az értékhatárt, amelyet egyébként a jogszabályok megengednek. Az első fokú hatóság 3,5 millió forintos pénzbírsággal sújtotta a gyárat, de ezt a döntést is kifogásolta és meg is támadta a gyár. A határérték-túllépés oly mértékű volt, hogy korlátozásokat vezetett be az első fokú hatóság, ám ezt a határozatot is megtámadta a gyár. A másodfokú hatóság azonban jóváhagyta az elsőfokú határozatot és július 9-i hatállyal kimondta, hogy a Falco ZRt. folytatólagosan jogsértően működik, a kiszabott bírság jogerős – tájékoztatott Kántás Zoltán. 

A körzet képviselője megerősítette, hogy a jogerős határozat a zajbírság kiszabását és az éjszakai üzem korlátozását jelenti.
A következő lépés az lehet, hogy a hatóságok konkrét döntéseket, határozatokat hoznak a szombathelyi lakosok egészséges környezethez való joga érvényesülése érdekében – fűzte hozzá Kántás Zoltán. 

Az eseményen megjelenő Rozsenich Bence, a Fidelitas helyi elnöke honlapunknak elmondta, hogy korábban több mint 8 ezer aláírást gyűjtöttek és a továbbiakban is teljes mellszélességgel kiállnak a mind a fiatalok, mind az idősek érdekében, a környezetszennyezés ellen.  

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére