Kanada gondol a magányos favágókra, ezért felhúzzák a világ legmagasabb furnér-felhőkarcolóját

Frisss.hu/fastcodesign.com - Fotó: Acton Ostry • 2016. szeptember 24., szombat •
Egy kolesz üzemel majd az épületben.
Kanada gondol a magányos favágókra, ezért felhúzzák a világ legmagasabb furnér-felhőkarcolóját

Igen, a furnér-felhőkarcoló megnevezés elég rosszul cseng, akár gigantikus lángoszlopnak is hívhatnák, de a fából készült felhőkarcolók egyre elterjedtebbek lesznek a világon. Ezek a "plyscraper"-ek (furnér-felhőkarcolók) keresztragasztott fából készülnek, ami erősebb, mint az acél, viszont sokkal könnyebb és akár 3 órán át ellenáll a tűznek. A 21. század pedig minden jel szerint arról fog szólni, hogy ki tudja kihozni ebből a technológiából a legtöbbet.

A kanadai Brit Columbia Egyeteme most mérföldkőhöz érkezett, ugyanis nemrég elkészült a világ legmagasabb fából készült épületének a szerkezete. Ez a Brock Commons, ami 18 emeletes és diákházként funkcionál majd. A tervezője a Acton Ostry nevű építészeti cég volt és majdnem teljes egészében fűrészáruból hozták össze. A négy hónapnyi tervezés hatalmas előrelépést az építőipar számára.

Mint a többi furnér-felhőkarcoló, a Block Commons is nagyrészt keresztragasztott fából (CLT), amit még 1990-ben találtak ki, egyébként kezeletlen fa, ragasztó és egyéb szilárdságot növelő anyagokat tartalmaz, de főleg fát. Az épületben a padlót és az oszlopokat is CLT-vel oldották meg, ezért nem volt szükség teherhordó gerendákra.

Persze, itt is használtak acélt és betont, de csak az épület alapjában, ahol két hatalmas betonmag gondoskodik arról, hogy az épület ne imbolyogjon. A lépcsőkben is van némi acél és a tető is egy előre gyártott fémszerkezet, de a lifteknél sem volt mit tenni. Az épület külső burkolata 70 százalékban fa, 30 százalékban ablak, mert azért a fény is kell. Az épület felhúzása 2432 tonna széndioxidtól mentette meg a Földet, ez annyi, mintha 500 autót egy évre kitiltottak volna az utakról.

A Brock Commons közel 54 méter magas lesz, ha elkészül, ami semmi egy valódi felhőkarcolóhoz képest, de magasan veri a korábbi rekordert, a szintén Brit Columbiában található Fa Innovációs és Design Centert, az csak 8 emelet magas.

De, ettől függetlenül tiszavirág életű elsőségre számíthat a Brock Commons, mert svéd építészek arra jutottak, hogy nekik menne egy 30 emeletes faház felépítése, szóval a verseny csak most kezdődik.

közösség

további frisss

lap tetejére