Jubilált a Premontrei Szent Norbert Gimnázium

frisss.hu - H. Maja - Horváth Csaba • 2015. május 24., vasárnap •
„Ecce vivimus vagyis íme, élünk" - örüljünk ennek együtt, ünnepeljük ezt közösen!" – indította el Véghné Busics Hilda, az iskola igazgatója azt az estet, amivel az intézmény húsz éves fennállásának jubileumi ünnepségsorozatát zárták le.
Jubilált a Premontrei Szent Norbert Gimnázium

Nagyszabású, de mégis személyes és meghitt hangulatú gálaműsorral ünnepelt a szombathelyi Premontrei Szent Norbert Gimnázium a Bartók Teremben. Az iskola méltán büszke hagyományaira, oktató-nevelői munkásságára, tehetséges egykori, és jelenlegi diákjaira. Az énekes, táncos, verses produkciókat a Savaria Szimfonikus Zenekar műsora egészítette ki.

Fazakas Zoltán Márton, a Csornai Premontrei Prépostság kormányzó perjele beszédében kifejtette, hogy a 166. tanév nagy idő egy iskola történetében. Az ünnepi köszöntők után Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár mondta el, hogy nem kell kérdezniük az egyházi iskoláknak azt, van-e helyük a magyar iskolarendszerben: „Az egyházi fenntartású iskolák úgy részei az egésznek, hogy az egész részeként működnek, kiegészítik, erősítik, felhangosítják mindazt az értéket, amit az a bizonyos ötven év kivert, vagy kigyomlált a magyar iskolarendszerből. Bátorság volt kilencvenben és kilencven után is, ma is bátorság minden egyházi fenntartónak egy új iskolát visszavenni, átvenni és elindítani.”

Az est során színpadra lépett Szabó Veronika, aki egy kalotaszegi dalcsokrot adott elő. Szintén népdallal készült Pothárn Ágnes. Wass Albertet és Márai Sándort idézte az iskolai két diákja: Máté Barnabás és Tiborcz Dániel. Horváth Ágota magyar tanár egy verssel lépett a színpadra.

De ugyancsak bámulatos volt nézni és hallgatni a Boglya Népzenei Együttes és az Ungaresca Néptáncegyüttes közös produkcióját, vagy a horvát tradíciókat bemutató Szentpéterfai Gradišće Kulturális Egyesület műsorát.

Hatalmas sikert aratott a Zeneakadémián tanuló, egykori premontreis diák, Radványi Dóra. A Savaria Szimfonikus Zenekar kíséretében Pablo Sarasate, spanyol zeneszerző Bevezetés és Tarantella című virtuóz darabját adta elő lenyűgöző könnyedséggel, fölényes technikai tudásáról adva tanúbizonyságot. A Bartók Béla Zeneiskola és a győri Művészeti Szakiskola egykori diákja a lassú bevezetőben gyönyörű hangon, tökéletes formálással szólaltatta meg hegedűjét, a rendkívül nehéz, gyors tarantellában pedig sodró lendülettel, minden technikai kihívást tökéletesen megoldva mutatta meg, a szombathelyi zeneoktatás nem véletlenül évtizedek óta az ország élvonalába tartozik.

A gálahangversenyt Sándor János vezényletével a szimfonikus zenekar zárta, Mozart: Figaro házassága operájának nyitányával.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére