Jövő héten végre Szombathely is becsatlakozik az országos gyorsforgalmi úthálózatba

Szerző: frisss.hu/Magyar Hírlap Fotó: frisss.hu, vaol.hu és 9900.hu • 2016. október 23., vasárnap •
Az M86-os befejezésével egy álom válik valóra.
Jövő héten végre Szombathely is becsatlakozik az országos gyorsforgalmi úthálózatba

Október 25-én Áder János köztársasági elnök fogja átadni az M86 utolsó 35 kilométeres szakaszát, így végre Szombathelyt és Csornát is 2x2 sávos gyorsforgalmi út köti majd össze, míg Csorna és Győr között már kész az M85. Ezzel egy 14 éves ígéret valósul meg: Szombathely és ezzel együtt Vas megye is bekapcsolódik az országos autóút-hálózatba.

Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője a Magyar Hírlapnak adott interjúban elmondta, hogy legutóbb 2002-ben ígérte meg az akkori baloldali kormány az M86-ost, de ebből 2010-ig csak a három és fél kilométer hosszú váti elkerülő készült el, a szelesteit pedig épp akkor építették. Ezen kívül viszont komolyabb koncepció sem volt, hiszen a szükséges engedélyek és a pénz is hiányzott. A nyomvonalon fekvő földterületeket pedig még nem sajátították ki.


Szerencsére a 2010-ben alakult kormány és Orbán Viktor miniszterelnök hamar rájött, hogy a térség gazdasági fejlődésének záloga ez a 100 kilométernyi útszakasz, hiszen ezzel Vas megye is rákapcsolódhat az ország vérkeringésére.

Szombathely számára létfontosságú volt ez a fejlesztés, mert Trianon után, a vasfüggöny leeresztésével a város elvesztette a Monarchia idején kialakult, kedvező gazdaságföldrajzi helyzetét. Így a „Nyugat királynője” egy időre perifériára szorult, és csak a hadszíntér szerepét szánták neki. Ennek következményeit sokáig érezte a térség, nem jöttek létre munkahelyek és a fizetések is rend szerint az országos átlag alatt voltak.


Gazdaságföldrajzilag még mindig jó pozícióban vagyunk, egyenlő távolságra Bécstől és Graztól. Az is sokat számít, hogy Burgenlandnak nincs igazi városa, ezért északon Sopronnak és délen Szombathelynek van természetes gravitációs központja a térségben - mondta a Magyar Hírlapnak Hende Csaba.


A kereskedelem az olyan beruházásoktól élénkülhet fel, mint a közelmúlt vasúti fejlesztései és az M86-os, mert ezekkel a térség visszakerülhet az őt megillető centrális pozícióba. 2010 óta Szombathely rohamosan fejlődik, a város helyi adóbevételei megduplázódtak, köszönhetően elsősorban az autó-, gépipari és az elektronikai vállalatoknak, amik adott esetben több ezer embert is képesek foglalkoztatni. Ettől függetlenül, még mindig nagy probléma a szakképzett munkaerő hiánya.

A gond a demográfiai oldalon adódik, mivel kevés fiatal kerül be a munkaerő-piaci körforgásba. Emellett az is problémát jelent, hogy a magasabb bérek miatt, sokan inkább Ausztriába mennek dolgozni.

Az országon belül is jelen van az elvándorlás, bár ezt némileg sikerül kompenzálni a duális mérnök képzéssel, most már nem kell Budapestig vagy Győrig utaznia annak, aki ezen a területen szeretne dolgozni.

 

közösség

további frisss

lap tetejére