Jövő héten újra szociális hét lesz Szombathelyen

szombathely.hu • 2017. május 04., csütörtök •
Az idei év központi témája „Család, mint erőforrás”.
Jövő héten újra szociális hét lesz Szombathelyen

Évek óta egy-egy központi gondolat köré szerveződnek a Szociális Hét keretében elhangzó előadások, programok. Az idei év központi témája „Család, mint erőforrás”. A szakmai előadások olyan témákat ölelnek fel, mint a családi értékek megváltozása a mai társadalomban. Egy filmvetítéssel egybekötött beszélgetés formájában megemlékezünk a reformáció 500. évfordulójáról.  „Luther, aki megváltoztatta a világot” címmel lesz beszélgetés dr. Reisinger János irodalomtörténésszel, az MTA kandidátusával. A Frei kávézóban kerül sor két délután is beszélgetésekre városunk ismert nagycsaládosaival, a Paulik családdal és a Tóth családdal. A Nyitó Nap keretében négy előadást hallhatnak az érdeklődők, melyre a város lakosságát is várják az Agora Szombathelyi Kulturális Központba. Novák Katalin EMMI Család-és Ifjúságügyért felelős államtitkár lesz az első vendég, majd dr. Stift Zoltán Angelico atya tart előadást a családokban rejlő lehetőségekről, erősítésükről. A harmadik előadó dr. Ságvári Bence szociológus, az MTA munkatársa, aki egy interaktív előadás keretében beszél az adatkorról „Mindannyian adatok leszünk?” címmel, végül Beck Zoltán a 30Y együttes frontembere zárja a nyitó nap előadásait „Család és művészet” címmel. Beck Zoltán rominológiát tanít a Pécsi Tudományegyetemen, mint irodalmár. A roma családokat mutatja be, hogy az egyes művészeti ágak hogyan szállnak apáról fiúra, vagy leányra és a gyermekik, hogyan viszik tovább. A rendezvényt fotókiállítás kíséri a szociális intézmények ellátottairól „Ilyenek vagyunk” címmel és egy rajzkiállítás a bölcsődék, óvodák, iskolák diákjainak rajzpályázatai „Az én családom” címmel meghirdetett pályázat anyagából.

Május 10-én Szombathely Fő terén minden szociális intézmény és szervezet bemutatkozik, hoznak ízelítőt szolgáltatásaikból és külön kulturális programokkal is bemutatkoznak az intézmények dolgozói és ellátottjai.

Rendhagyó lesz a Szombathelyről rajtoló Tour de Hongrie beharangozó eseménye. Készülj a kanyarra! címmel bemelegítő edzés lesz kerekesszékkel és bringával a Tour de Hongrie, a Magyar Kerékpáros Körverseny rövidített prológpályáján. Helyszín: Thököly út – Hunyadi János utca- Szent Márton utca kanyarban. A legjobbak Tour de Hongrie ajándékot kapnak. Lesz kerékpáros ügyességi pálya gyermekek részére, Tour de Hongrie kvíz játék, ajándékbolt, fotópont.

A Szociális Hét ideje alatt minden szervezet különböző, a szakmában dolgozó munkatársak érdeklődését felkeltő, „saját” eseményekkel is készül. Lesz kerekasztal beszélgetés, fotó -, illetve rajz kiállítás, előadások, nyílt nap, esélyegyenlőséget támogató interaktív rendezvény. Az eseménysorozat fókuszában a segítő szakma áll, a szociális területen dolgozó kollégák, szakemberek hivatása kerül előtérbe. A rendezvény ideje alatt a szakemberek megismerhetik egymás munkáját, bepillantást nyerhetnek egymás innovatív törekvéseibe, új irányokat fedezhetnek fel.

A szociális területen dolgozók számára a Szombathely Város Önkormányzata által alapított kitüntetéseket a Szociális Héten adják át. A Szociális hét zárásaként egy díjátadó gála keretében kapnak kitüntetést a szociális szférában kiemelkedő munkát végző dolgozók.

Újdonság, hogy saját weboldal készült a Szociális Hét eseményei számára, amely a www.szocialishet.hu címen érhető el, ahol nem csak a programok részletes menetrendje található, hanem az egyes előadások rögzített anyaga is megtekinthető.

A részletes programot itt találja:

közösség

további frisss

lap tetejére