Jövő hét közepéig marad az enyhe idő

frisss.hu • 2016. január 29., péntek •
Csütörtöktől tér majd vissza a tél.
Jövő hét közepéig marad az enyhe idő

Szokatlanul enyhe időjárás uralja a Kárpát-medencét napok óta, Pétervári Tibort, az Országos Meteorológiai Szolgálat helyi észlelőjét kérdeztük, mi várható hét végére, illetve visszatér-e még a tél?

„A hét végén párás, ködös reggelekre ébredhetünk, és enyhe dél-nyugati szél is valószínű. A légnyomás minimuma 1023 HPa volt, jelenleg már emelkedik, 1025-öt regisztráltunk és ez még várhatóan 1030 HPa-ig fog emelkedni.

Éjszakánként nulla fok körüli értékeket mérhetünk majd, inkább plusz egy-két fokkal, mint hidegebb hőmérséklettel váltakozva. Anticiklon határozza meg térségünk időjárását, egészen jövő hét közepéig. A nappali csúcshőmérsékletek 10 fok körül várhatók. Jövő csütörtöktől aztán változékonyabbra fordul időjárásunk és lassan visszatér az évszaknak megfelelő hideg is.

Nem rendkívüli egyébként ez a január végi, február eleji meleg nálunk, szinte évről-évre van egy ilyen periódus a tél közepén. Inkább a csapadék mennyisége volt több a sokéves átlagnál. Ugyanis az 1981 és 2010 között mért januári csapadékmennyiség 21 milliméter volt, idén eddig már ennek duplája esett.

Nagyobb csapadékra a Benelux államokban, Németországban és a Cseh-medencében élők számíthatnak, náluk 50-60 milliméter is eshet. Általánosan az ötvenedik északi szélességi fok fölött erősebb a melegfronti hatás is, amely a csapadék mellett erős széllel is jár.

Miután nálunk az enyhe időben nem estek a légnyomás értékek jelentősen, nem volt csak enyhe szél, a melegfronti hatás is kisebb mértékben érezhető.”

közösség

további frisss

lap tetejére