Jön a magáncsőd az adósok és hitelezők védelmében

H.Maja, fotó: febesz.eu • 2015. május 28., csütörtök •
Szeptembertől lehet kérni a 2-től 60 millió forinttal tartozóknak, ha nem tudnák fizetni a részleteket.
Jön a magáncsőd az adósok és hitelezők védelmében

Benyújtották a Parlamentnek a „Természetes magánszemélyek adósságrendezéséről” szóló törvényjavaslatot. Elfogadása esetén szeptember 1-től lehet igényelni az úgynevezett magáncsőd intézményét, ami elsősorban arra hivatott, hogy aki végképp nem tudja adósságát törleszteni – de megfelel a kitételeknek – azok élete ne menjen teljesen tönkre, hanem rendezett keretek között mászhasson ki a bajból.

Feltételek persze vannak:

  • Minimum 2, maximum 60 millió forint lehet az adósság
  • A tartozás nem lehet több, mint a végrehajtás alá vonható vagyon és az elkövetkezendő öt évben várható jövedelem együttesen
  • Maximum öt hitelezőnek lehet tartozni
  • „Az átlagosat jelentős mértékben meghaladó mértékű és értékű vagyonnal rendelkezők” nem vehetik igénybe

Az ügyek bonyolítására a Kormányhivatalokhoz hasonlóan létrejön a Családi Csődvédelmi Szolgálat, ami – miután megvizsgálta, hogy megfelel-e az adós a törvényi előírásoknak - vagyonfelügyelőt rendel ki a csődöt jelentők mellé. A vagyonfelügyelőnek joga lesz felügyelni a család gazdálkodását, és ő rendelkezik azzal a számlával, ahova az adós valamennyi jövedelme befolyik.

A törvényjavaslat leírja az alapvető célt, miszerint az adósok megmenekülnek a végrehajtástól, a hitelezőknek pedig nem kell a hosszú behajtással foglalkozniuk, hanem egy rendezett eljárás keretein belül juthatnak hozzá pénzükhöz.

Amennyiben tehát valaki nem tudja rendesen fizetni hitelét, kezdeményezheti az adósságrendezési eljárást. Az eljárás első fázisában ismét megpróbálhat megegyezni hitelezőivel a visszafizetés ütemezéséről esetleg mértékéről. Amennyiben ez nem sikerül, úgy a bíróság, polgári nem peres eljárásban ismét megpróbálja ugyanezt, és ha még így sem sikerül megtalálni a közös nevezőt, tehát nem sikerül megegyezni, akkor jön a vagyonfelügyelő.

Az új szabályozás szeptember 1-jén lép életbe, de 2016. szeptember 30-ig csak azok mehetnek csődbe, akiknek az ingatlanja kényszerértékesítés alatt áll. A magáncsőd, mint lehetőség számos nyugat-európai országban és az Egyesült Államokban évek, évtizedek óta működő megoldás végszükség esetére, bevezetése régi terv Magyarországon is.

közösség

további frisss

lap tetejére