Jól járhat Vas megye a településfejlesztési pályázatokkal

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. február 12., péntek •
A kiírandó és vélhetően nyertes területfejlesztési pályázatok miatt valószínű, hogy többször is módosítani kell majd a Vas megyei önkormányzat idei költségvetését, de ez kellemes probléma – tudtuk meg pénteken, a megyei közgyűlésen.
Jól járhat Vas megye a településfejlesztési pályázatokkal

Majthényi László, a Vas megyei Közgyűlés elnöke honlapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a betelepítési kvóta elleni vita során a képviselők az aktív kórházi ágyaktól kezdve a közoktatásig több témát is szóba hoztak. 
Vas megye nyugati határszéli megyeként érintett volt, és lehet, hogy a továbbiakban is érintett lesz a migránskérdésben. A menekültek áthaladása idején az általunk szervezett gyűjtés során mintegy 1500 takarót és plédet ajánlottak fel a megye települési önkormányzatai és a megyei közgyűlés azok számára, akik Vasban valamelyik átmeneti szálláshelyén tartózkodtak.  Azt gondolom, hogy határozati javaslatunkkal megerősítettük a kormány által képviselt álláspontot – tette hozzá az elnök. 

Majthényi László arról is tájékoztatott, hogy a képviselők elfogadták a 2016-os költségvetést és azt a keretmegállapodást, mellyel felhatalmazást adtak a megyei jegyzőnek, hogy a TOP-os pályázatokra való felkészülés jegyében kösse meg a településekkel azokat az együttműködési konzorciumi megállapodásokat, amelyek lehetővé teszik a megyei önkormányzati hivatal segítségével történő pályázást. 

A közgyűlés egyébként a legutóbbi ülése óta történt fontosabb döntésekről, eseményekről szóló előterjesztés elfogadásával kezdődött, majd a már említett Vas Megyei Önkormányzat 2016. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendeletet alkották meg. Ekkor hangzott el az is, hogy a hivatal tisztességes pénzügyi keretek között, alapos és szoros költségvetéssel működik. A közgyűlés 12 igen és 2 tartózkodással támogatta ezt a határozati javaslatot. 

Ezután a megyei önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatát, majd a köztisztviselők díjazásáról és egyéb juttatásairól, támogatásairól szóló rendeletet módosították. 
Ezt követően a Vas Megyei Önkormányzat 2015. évi nemzetközi kapcsolatairól és a 2016. évi tervezett programokról tárgyaltak. Majthényi László, a közgyűlés elnöke hozzászólásában elmondta, hogy felmérik, hogyan állnak a megye települései a testvérvárosi kapcsolatok tekintetében.   

Ezután a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsa, valamint a Vas Megyei Önkormányzat Közgyűlése között 2016. évre szóló megállapodásról határoztak, majd a már fentebb említett betelepítési kvótarendszerrel kapcsolatos állásfoglalás született meg. annak ellenére, hogy többen is megfogalmazták, hogy nem tartják szükségesnek erről a témáról történő szavazást. 


Szó volt még a Vas Megyei Értéktár Bizottság 2015. második félévi tevékenységéről, majd tájékoztató hangzott el az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. regionális integrációt követő tevékenységéről és Vas megye szakképzésének helyzetéről, fejlesztési szükségleteiről is. 

Rettegi Attila, a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképző Centrum főigazgatója szóbeli kiegészítésében elmondta, hogy a közhiedelemmel ellentétben a szakképzési centrumok nem fenntartók, ezeket a feladatokat az NGM látja el. A szervezetet mintegy 2250 diák és 250 pedagógus alkotja – tette hozzá. 


A megyei közgyűlés ezután a „Cycling along Iron Curtain” – kerékpárút a vasfüggöny mentén címet viselő projekt szlovén-magyar nemzetközi pályázat önerejének, majd a „RECOOP SI-HU” projekt szlovén-magyar nemzetközi pályázat önerejének biztosításáról döntött. 
A közgyűlés egy közösségi célú alapítvány támogatásáról, majd a Vas Megyei Közgyűlés és a Nyugat-Magyarországi Innovációs Centrum között kötendő együttműködési megállapodásról és helyiségbérleti szerződésről is határozott. 
Zárt ülésen a Vas Megyei Önkormányzat Közgyűlése által 2016. március 15-e alkalmából adományozandó kitüntetésekről, elismerésekről és a Rendészeti Szakbizottság új tagjának megbízásáról döntöttek. 

 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére