Osztrák bor és Vasi Volán, megmarad a jogosítvány!

SzR-HCs • 2015. április 04., szombat •
Ausztria legkisebb borvidéke, a mindössze ötszáz hektáros Weinidylle immár harmadik alkalommal vár minden kedves borkóstolót a nyitott pincék hétvégéjén, május 2-3-án – tudta meg honlapunk az Uránia Udvarban lévő borbárban tartott sajtótájékoztatón. A több mint hatvan dél-burgenlandi borászhoz Szombathelyről, Kőszegről és Körmendről is buszjáratokat indít a Vasi Volán. Szóval, aki május 4-én is autót kíván vezetni, üljön inkább autóbuszra!
Osztrák bor és Vasi Volán, megmarad a jogosítvány!

Kékfrankossal, olaszrizlinggel és uhudlerrel várták a sajtó képviselőit a szervezők, majd a sajtókapcsolatokért felelős Szabadfi Zoltán közreműködésével Thomas Schreiner, a Weinidylle Borvidék Egyesület elnöke elmondta, hogy a bortavaszon való részvétel díja 28 Euro lesz, de online rendelés esetén 24 Eurós az összeg, mely tartalmazza a 2 napra szóló belépőket, az 5 borfajta megkóstolásának lehetőségét, a borkalauzt, a menetrendet, és egy 5 Eurós bónt is, ami beváltható a különböző borfajták megvásárlása során. 

A borvidék

 A helyszínen megtudtuk, hogy a Weinidylle 500 hektáros borvidék, mely Európa egyik legkisebb borvidéke, a magyar határ melletti területen, Rohonc környékén található. Alapvető borfajtái pedig az olasz rizling, a kékfrankos és a direkt termő fajták. Utóbbiakról érdemes tudni, hogy hosszas viták után legutóbb 2030-ig engedélyezték az uhudler termesztését, ám új tőkéket már nem szabad ültetni. Ugyancsak érdekes, hogy 1993-ban még hétfajta ilyen típusú bort termesztettek, ma már azonban csak négyet.

A borászat és a turizmus

Harald Popofsits, a dél-burgenlandi turisztikai társulás ügyvezetője kiemelte, hogy a 60 borász a tervek szerint hozzávetőleg 100.000 Eurónyi bort ad majd el, emellett a számtalan vendégéjszaka is hozzájárul majd, hogy összesen mintegy 200.000 Euró forgalmat bonyolítsanak le az idei bortavaszon. Elhangzott az is, hogy a borturizmussal mindenki csak nyer, a borászok, és a turizmus is, hiszen Dél-Burgenlandban az utóbbi 20 esztendőben csak a golfhotelekbe és a fürdőkultúrába ruháztak be (a güssingi járásban 1 méter vasúti vágány sincs!), ugyanakkor a kistelepüléseken a borászat, és a kerékpárturizmus most együtt lesz eladható. Magyar borászok is részt vesznek, az egyik helyi vinotékában ugyanis 3 magyar, vaskeresztesi borász termékeit is megkóstolhatják.

A program
A bortavasz május 1-jén, péntek este egy borversennyel indul, itt a legjobb kékfrankost és olaszrizlinget, valamint az uhudlert is megkoronázzák, majd május 2-3-án 10-19 óra között, hatvan borásznál összesen nagyjából 400 fajta bort lehet megkóstolni. Rohoncon alapvetően a fehér borokat, Vashegyen pedig a vörös borokat kóstolhatják meg, de az is kiderül május első hétvégéjén, hogy a vitatott bort, az uhudlert hol termesztik, illetve hol kóstolható meg. Ne hagyja ki, megéri!
A frisss.hu megtudta, hogy a résztvevők 20%-a Magyarországról, illetve Szombathelyről érkezik majd, ezért Körmendről, Kőszegről és Szombathelyről is indít autóbuszokat a Vasi Volán.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére