Jobb lábbal a gázpedált, a ballal pedig a jobbat nyomták

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2016. június 05., vasárnap •
Nevezés, eligazítás, gépátvétel, szabadedzés, időmérő-futamok, majd a versenyek – ez volt a forgatókönyv az Auto-Crash Roncsderby 2016-on. A Szabadidőközpontban jártunk és a Frisss verdát is láttuk.
Jobb lábbal a gázpedált, a ballal pedig a jobbat nyomták

Ifjúsági, széria kicsi-, közép-, és nagy, épített, Lada kategóriákban indulhatott, aki benevezett az idei roncsderbyre, de a szerelők, a nők és az amatőrök is starthoz állhattak.
Pintér Endre főszervező honlapunknak elmondta, hogy nagy reményekkel vágtak neki az idei versenyek megszervezésének, hiszen minden eddigi starthoz álló jelentkező nevezését befogadták. 
Olyan sokan lettünk, hogy volt olyan autó, amivel 3 versenyző is harcba szállt a helyezésekért. Tehát nem is az autók, hanem az autóversenyzők száma lett magas – nyilatkozta a főszervező, aki azt is elárulta, hogy az ifi I-ben Trabantokkal rajtoló gyerkőcök versenyében még az apukák foghatták a ,,majrévasat”. 

Aztán feltűntek a startnál az ifi2-esek, vagyis az 1000-es Suzukik is. Az ifi3-ban az 1100 cm3-es lemezkasznis autók versenyeztek. Érdekesség, hogy a főszervező szívéhez ez a legközelebb álló kategória, ebben Pintér Endre is elindult. 

Közben már a mentési gyakorlatot próbálták a szervezők és a katasztrófavédelem munkatársai, erről még cikkünk végén olvashatnak, aztán az 1600 cm3-es szívómotoros autók léptek színre, a széria középkategóriában pedig már a csillagos ég volt a ,,köbcenti kategória”. Az igazán nagy látványosságot a széria nagy kategória hozta, itt sem volt köbcenti határ, összkerékhajtás és turbóhajtás viszont annál inkább. Mivel ez volt a csúcskategória, itt még rakétahajtás is lehetséges volt.

A legtöbb jármű a Lada kategóriában indult, akadtak 1200-as, valamint 1500-es motorokkal repesztő roncsok, de a hölgyek is kitehettek magukért, hiszen 25 nő is benevezett a vasárnapi versenybe. 

Az amatőr indulók is versenyezhettek idén. Miután profi ,,amatőrünk”, Farkas Beni kollégánk egy balszerencsés sérülés miatt nem tudott részt venni a derbyn., Bősze Zsolt, a Frisss FM gyártásvezetője képviselte médiumunkat.
Soha nem vezettem még ilyen autót, így az esélytelenek nyugalmával indultam. Azt tanácsolták, hogy az első kanyarban nagyon figyeljek oda, aztán adjak bele mindent a 3X8 körös versenyben – nyilatkozta honlapunknak Bősze Zsolt, akinek egész jól sikerült az időmérő futam, hiszen a 4. helyet szerezte meg, így a 2. sorból startolhatott. 

Sajnos az első futamot nem sikerült teljesítenem, mert egy hátsó ütközés és a fellocsolt pálya miatt a domboldalban kötöttem ki. Az autó noha még járóképes volt, de nem kockáztattam.Aztán a második futamban már elég jól ment, az ötödik helyen értem be – tette hozzá a Frisss verdával versenyző Bősze Zsolt. 

Nagyon szép kezdeményezésben sem volt hiány a roncsderbyn, hiszen a beteg gyermekeket interaktívan vonták be a programba. Történt ugyanis, hogy a gyermek-onkológia kisbetegeit elvitték egy körre. Bősze Zsolt mellé is beült az anyósülésre egy kisbeteg és nagyon boldog volt a roncsautózás után. 

Idén sem hiányozhattak a kiegészítő programok, láttunk a mentők és a tűzoltók bevonásával mentési gyakorlatot, de bemutatkoztak az amerikai autók, sőt, prevenciós jelleggel még légzsákrobbantást is láthatott, hallhatott a benzingőzt imádó közönség.  

A futamok rendben befejeződtek, majd az OMSZ által kiadott jégriadó miatt az eredményhirdetést elhalasztották. A szervezők közlése szerint hétfőn lesznek meg a kategóriánkénti hivatalos végeredmények.  

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére