A Falco gyár megkezdte a szűrőberendezés építését

frisss.hu fotó: Hornyák Emőke • 2017. március 02., csütörtök •
Hende Csaba korábban petíciót indított azzal a céllal, hogy a gyár szerelje fel a mérőműszert, valamint építse meg a szárító, szűrő berendezést, melynek köszönhetően jelentősen csökken a környezetterhelés. Most úgy tűnik, mindkét követelés célba ért.
A Falco gyár megkezdte a szűrőberendezés építését

A bútorlapgyártó vállalat és a környéken élők között évek óta egyre mérgesebb volt a viszony, a Falco környezetterhelése ugyanis nem kis bosszúságot okozott a környéken élőknek, de a szombathelyiek többsége is aggodalommal figyelte a történéseket. Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője aláírásgyűjtést is kezdeményezett, a cél az volt, hogy a Falco szerelje fel a mérőberendezést, és építse meg a legkorszerűbb követelményeknek megfelelő új szűrőberendezést, az úgynevezett UTWS technológiát. 

Nyolcezer aláírás gyűlt össze, és a gyár hosszas hallgatás után tavaly nyár végén  közleményben tudatta, hogy idézzük:  az elmúlt időszak eseményei, mint a dr. Hende Csaba által kezdeményezett petíció, melyhez a város közgyűlése is csatlakozott, a FALCO Zrt-nél is új gondolkodásmódhoz vezettek.

 A FALCO Zrt. ezért úgy döntött, hogy visszavonja a jelenlegi IPPC engedély elleni fellebbezését és, az engedélyek rendelkezésre állása esetén haladéktalanul megkezdi a jelenlegi műszaki normák szerinti legmodernebb, teljesen új szárító és szűrőberendezés (UTWS) megvalósítását, továbbá eleget tesz a folyamatos mérés iránti követelésnek és ez utóbbit 2016. szeptember 30-ig megvalósítja – olvasható az akkori közleményben.  A mérőműszert azóta fel is szerelték, sőt a szombathelyi Önkormányzat egy ellenőrző mérőrendszer telepítéséről is határozott. 

Most újabb biztató fordulat állt be az ügyben, a Vas Népe információi szerint 2017. január 26-án megkezdődött a szűrőberendezés építése. Ha a gyár valóban tartja magát a korábbi nyilatkozatához, - márpedig eddig úgy tűnik, hogy igen -, akkor szeptemberig befejeződhet a beruházás, és az üzembehelyezést követően radikálisan javulhat Szombathely levegője, hiszen a levegőszennyezés az ötödére csökken.

 –Öröm számomra, hogy a jelek szerint nem volt hiábavaló közös aláírásgyűjtésünk, hiszen egyre biztosabban állíthatjuk, hogy a Falco mindkét követelésünket teljesíti. Persze az utolsó pillanatig szigorúan figyeljük, hogy a gyár betartja-e a játékszabályokat, hiszen a szombathelyiek egészségénél nincs fontosabb –hangsúlyozta a Frisssnek Hende Csaba országgyűlési képviselő. 

közösség

további frisss

lap tetejére