Izrael választ – balközép fordulat?

H.Maja - New York Times • 2015. március 18., szerda •
Március 17-én ismét országgyűlési választásokat tartanak Izraelben.
Izrael választ – balközép fordulat?

A 26 hónappal korábbi voksolás és a mai szavazás viszonyáról  sokmindent elárulnak a pártok szlogenjei. Benjamin Netanjahu miniszterelnök a „mi vagy ők” címmel nem csak az országon belüli ellenzékre, hanem az Izraelt kívülről támadókra is utal. A nagy esélyes és jelenleg vezető balközép Cionista Tábor párt a „mi vagy ő” jelszóval kontrázott, jelezve, hogy véleményük szerint a miniszterelnök személye a döntő kérdés.

A keddi voksoláson a Kneszet 120 helyéért 26 párt indul, és könnyen elképzelhető, hogy a kormányzó Likud párt, Netanjahu-val a második helyen végez majd. Ez viszont nem feltétlenül jelenti számára a kényszerű búcsút a miniszterelnöki tisztségtől, ugyanis bárki végez is majd az első helyen, mindenképpen koalíciót kell kötnie kisebb pártokkal.

Akár Netanjahu, akár a Cionista Tábort vezető Jichák Hercog kerül is majd miniszterelnöki székbe, nem lesz könnyű dolga a háborútól, terrortámadásoktól, és nemzetközi kritikáktól hangos 2014 után a kívánt nyugalmasabb jövő megteremtésében.

 

Meglepetésre az utolsó pillanatban annyira feljött Benjamin Netanjahu pártja az izraeli választásokon, hogy nem is kis különbséggel megnyerte a megmérettetést. A Likud párt 29, míg a korában esélyesnek kikiáltott Cionista Tábor 24 mandátumot szerzett a Kneszetben. Ahogy korábban is írtuk, ez még nem jelenti a teljes győzelmet a 120 tagú parlamentben, hátravan még a szükséges koalíció tető aláhozása. Ha sikerül a jobboldali pártokkal megegyeznie Netanjahunak, akkor 57 mandátummal megalakíthatja negyedik kormányát. A választást követő reggelen, az adatok 99 százalékos feldolgozottságánál a miniszterelnök bejelentette, hogy a lehető leghamarabb megpróbálja összehozni a jobboldali centralista pártokat, és záros határidőn belül tervei szerint aláírják a koalíciós szerződést, " Minden nehézség ellenére nagy győzelem ez a Likudnak" - írta Twitterén a választás estéjén Netanjahu, akit leendő új ciklusával már csak az Izrael állam alapítója, David Ben-Gurion előz meg hosszabb idejű miniszterelnöki mandátummal.

közösség

további frisss

lap tetejére