Itt a nyolcadik kontinens?!

SzR-hirado.hu - Fotó: AFP • 2017. február 18., szombat •
Vajon mit ,,szól" ehhez Afrika, Észak- és Dél-Amerika, az Antarktisz, Ausztrália, Ázsia, vagy éppen a jó öreg Európa?
Itt a nyolcadik kontinens?!

Új-zélandi tudósok szerint Zélandia lehet a nyolcadik kontinens: igaz, hogy területe szinte teljesen a Csendes-óceán mélyén fekszik, ám egy sor feltételnek megfelel, ami kontinenssé teheti. A nyolcadik kontinens része Új-Zéland és Új-Kaledónia, ami körülbelül akkora, mint az Indiai szubkontinens. 

A felfedezés mögött álló kutatók azt mondják, Új-Zélandot és Új-Kaledóniát  egy 4,9 millió négyzetkilométeres kontinentális kéreg köti össze a víz alatt.
Maga a Zélandia szó már 1995 óta létezik, de eddig az Ausztráliától elszakadt  kontinenstöredékre használták a Csendes-óceán délnyugati részén. A kontinens területének 94 százalékát víz borítja.

A Geological Society of America’s Journal folyóiratban megjelent dolgozatból kiderül, hogy bár a kontinens fogalmához általában a szárazföld kötődik, a tanulmány szerzői mégis más tudományos szempontok szerint sorolják közéjük Zélandiát. Ilyenek a környező területekhez képest magasabb fekvés, a jellegzetes geológia, a jól meghatározott terület és a vastagabb földkéreg, mint amilyen rendszerint az óceán fenekén van.

A tanulmány vezető szerzője, Nick Mortimer új-zélandi geológus elmondta: a tudósok már több mint két évtizede gyűjtik az adatokat ahhoz, hogy Zélandia kontinens lehessen.
“Zélandia kontinenssé nyilvánításának tudományos értéke sokkal nagyobb annál, mint hogy egy újabb névvel bővülne a kontinensek listája. Egy tenger mélyén fekvő, mégis töredezetlen kontinens hasznos a kontinentális kéreg kohéziójának és szakadásának feltárásában” – fogalmazott.

A BBC megjegyezte, jelenleg nincs olyan tudományos testület, amely a kontinensek hivatalos elismerésére hivatott, ezért ezt majd az idő dönti el a jövő kutatásai nyomán.
Az új kontinensnek egyébként lehetnek gazdasági és geopolitikai következményei is.

közösség

további frisss

lap tetejére