Itt a legnagyobb magyar 56-os zászló!

Szita Róbert - Bodorkós Máté • 2016. október 22., szombat •
Három napig varrták az ország legnagyobb 56-os zászlaját a Vasvár melletti Nagymákfán. Mutatjuk a 340 m2-es lobogót.
Itt a legnagyobb magyar 56-os zászló!

A közigazgatásilag Vasvárhoz tartozó zsákfaluban, Nagymákfán nem zajlottak harcok 1956-ban, a helyiek mégis fontosnak tartják a megemlékezést és az emlékeztetést.
A legnagyobb 56-os lobogóhoz szükséges piros-fehér-zöld alapanyagokat, a textilt a környékbeli lakók adták össze, és ezt varrták egy hivatásos varrónő, a székesfehérvári Tőke Melinda segítségével, a foltvarrás módszerével. 

A lobogóvarrást szervező Nagymákfáért Egyesület egy gazdag kulturális programsorozattal emlékezett a 60 évvel ezelőtti eseményekre. Az első két napon osztálykirándulások keretében diákok érkeztek, 56’-os filmet néztek, történelmi disputát tartottak, a Kákics zenekar pedig a ,,feltettem magamban, hazámat szolgálom” című műsorát mutatta be. 

Kiss Lajostól, a Nagymákfáért Egyesület alelnökétől a helyszínen megtudtuk, hogy a 340 m2-es zászlót, noha nem illik fektetni, a méretei miatt mégis kiterítik. A Verebélyi-birtokra szervezett lobogóvarrás igazi közösségi élménnyé változtatta a történelmi megemlékezést.


Szombat este a Tarisznyások zenekar forradalmi műsort mutat be, az ünnepi beszédet pedig az esemény fővédnöke, V. Németh Zsolt államtitkár mondja. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére