Indul a Dr. Bohóc Mosolyszolgálat Szombathelyen

k.d. Fotó: Dr. Bohóc Mosolyszolgálat • 2016. január 26., kedd •
Vass Szilárd gyakorlott bohócdoktorként a szombathelyi gyerekek arcára szeretne mosolyt csalni.
Indul a Dr. Bohóc Mosolyszolgálat Szombathelyen

Hogy lettél bohócdoktor, vagyis most már Dr. Bohóc?

Még 2001 környékén megkérdezett egy kollégám Budapesten, hogy lenne-e kedvem csatlakozni a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány munkájához. Elsőre is érdekesnek találtam - eleinte azt gondoltam, ez nekem nagyon jó szakmai kihívás, és mellette még beteg gyerekeken is segíthetek -, de idővel teljesen bekebelezett, és bevallom, azóta nem tudok nélküle élni... megtapasztaltam, mekkora ajándék bohócdoktornak lenni.

Akkor nem most kezdted…

Tizenöt éve foglalkozom ezzel, csak 2008-ban, mikor elindult a Weöres Sándor Színház, és a családommal leköltöztünk Szombathelyre kicsit megszakadt a kapcsolatom a bohócdoktorokkal. Egyrészt utazgattam fel Pestre, másrészt Győrben jártam kórházba. Az évek alatt aztán belefáradtam abba, hogy többet vonatoztam, mint amennyit a gyerekek között lehettem. Gregersen-Labossa György, evangélikus lelkész az utóbbi két évben rágta a fülemet, mert szerette volna, ha Szombathelyen is indulna egy ilyen kezdeményezés. Most már biztos, hogy az Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány segítségével sikerül elindítani a viziteket. A feleségemmel közösen vállaltam, hogy segítünk adományokat gyűjteni a Dr. Bohóc Mosolyszolgálathoz.

Te leszel egyedül Dr. Bohóc?

Márciustól én mindenképpen megyek vizitelni a kórházba, reményeim szerint április-májustól már a többiek is csatlakoznak hozzám. Múlt héten indítottam egy képzést, ahol a színház és a Mesebolt Bábszínház egyes művészei tanulhatják meg, mit jelent Dr. Bohócnak lenni.

Pontosan mit jelent az, hogy valaki bohócdoktor?

Ők egy bohóc páros, akik doktornak vallják magukat és ágyról ágyra, kórteremről kórteremre, osztályról osztályra járják a kórházat. Vizitelnek minden gyereknél, és az élmény által a gyerekek megfeledkeznek arról, hogy betegek. Sokszor a szülővel kell elfelejtetni, hogy baj van, számtalanszor a nővéreket zökkentjük ki a mindennapos rutinból. Zenélésről, néha beszélgetésről, de a legtöbbször színtiszta improvizációról van szó. Minden az életkortól és a betegség súlyosságától, állapotától függ. Szakszerű képzést kapnak a Dr. Bohócok, ami nem csak a művészeti részét takarja. Egészségügyi alapismereteket is tanulnak majd, ahol megtanulják, mit szabad, és mit nem szabad csinálni a kórházban. Természetesen a kórházzal is folyamatos kapcsolatot ápolunk, hiszen mi nekik is segítünk.

A bohócdoktorokról az emberek leginkább a filmekből tudnak. Patch Adams például létező figura volt. A másik történet az artista Michael Christensené, ő hozta létre a Big Apple Circust, alapította a bohóc doktor műfajt, ami aztán elterjedt világszerte. Én próbálom a középutat megtalálni, szeretnék jóval inkább a gyógyítás felé orientálódni. Tudni kell, itt nem bohócok mennek be lufit hajtogatni, vagy artista számokat előadni, hanem gyógyítók vannak bohócjelmezben.

Milyen rendszerességgel látogatjátok majd a kórházat?

Március 7-től heti rendszerességgel fogunk menni.

Lelkileg mennyire visel meg?

Eleinte nehéz volt, de megtanultam azt, hogy az érzelmi részemet ebből ki kell zárnom. Nekem nem az a fontos, hogy a betegséggel vagy a szomorúsággal foglalkozzam, az az orvos vagy az ápoló feladata. Nekem az egészséges lelket kell megtalálnom. Igaz ez sokszor nehéz, mert jó mélyen van elrejtve. Ha valaki megtanulja ezt kezelni, akkor rájön, sokkal többet kap a gyerekektől, mint amennyit esetleg elvesz egy ilyen kórházlátogatás.

Nem csak a kórházba és nem is csak a gyerekekhez mentek látogatni, ugye?

Ez a tevékenység tökéletesen jól működik az idős otthonokban is, persze kicsit más hangszereléssel. A néniket és bácsikat a magányból kell kizökkenteni. De sok tervünk van, szeretnénk fogyatékkal élőkhöz is járni, tapasztaltam, hogy pedagógiai szempontból rengeteg pozitív hatása van egy ilyen élménynek.

közösség

további frisss

lap tetejére