Íme az EU-csúcs döntései – egy kivétellel elfogadták a magyar javaslatokat

frisss.hu • 2015. szeptember 25., péntek •
Az ülésről minden résztvevő pozitívan nyilatkozott, konstruktív volt és végre a lényegről szólt.
Íme az EU-csúcs döntései – egy kivétellel elfogadták a magyar javaslatokat

Még maga Jean-Claude Juncker, bizottsági elnök is kiválónak, a vártnál sokkal jobb atmoszférájúnak nevezte az EU tagállamok kormányfőinek csúcstalálkozóját. Egyedül Orbán Viktor és az osztrák kancellár, Werner Faymann csörtéje jelentett némi feszültséget az ülésen. Igaz, a mi szempontunkból ez is pozitívan zárult, az osztrák kancellár Brüsszelben sem tudta megvédeni következetlen és önmagában ellentmondásos véleményét.

A magyar kerítést hevesen támadó kancellár elismerte, hogy az sem megoldás, ha Magyarország egyszerűen átengedi Ausztriába a hozzá érkező tízezreket. Ezt a lehetőséget a magyar kormányfő vita közben ajánlotta fel, ha valakinek nem tetszik, hogy megpróbáljuk megvédeni határainkat.

Orbán Vikor az EU-csúcson, Fotó: Eric Vidal

A hat – a menekültkérdés megoldására irányuló – javaslatból, amivel Orbán Viktor a csúcstalálkozóra érkezett öt átment, megszavazták. Az egyetlen egy, amit a magyar kormányfő a legfontosabbnak nevezett ugyanakkor nem született egyezség. A görög határok közös védelmét – amennyiben Görögország egyedül nem képes rá - az EU-csúcs résztvevői leszavazták.

Az új brüsszeli jelszó, hogy „bezárjuk az ajtót és az ablakot is”. Azaz úgy tűnik, mára belátták az európai országok vezetői, hogy a korábbi, „mindenkit befogadunk” jelmondat zsákutca.  

„Ki kell igazítanunk a nyitott ajtók és ablakok politikáját”

– mondta ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.Érdekes, hogy a nyitott ajtók politikája soha nem az Európai Unió hivatalos álláspontját jelentette, hanem épp az attól való eltérést, amelyet főleg német politikusok nyilatkozatai gerjesztettek.

A most elfogadott cél, a menekülteket lehetőség szerint Ázsiában, a problémás országokhoz minél közelebb kell tartani. Szíriában eddig 8 millióan hagyták el otthonukat, a szomszédos államokban ugyanakkor csupán 4 milliónyian maradtak. A mostaninál is jóval nagyobb számú menekültáradatot úgy próbálják megelőzni, hogy Libanon, Jordánia és Törökország extra segítséghez jut az EU-tól, lehetőséget biztosítva a megfelelő számú menekülttábor felépítésére.

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök, Fotó: Bloomberg

Az ülésen összesen 2,1 milliárd euróról döntöttek. Ebből 600 milliót az érintett EU-s szervezetek kapnak, 200 milliót a Világélelmezési Program, 300 millió a humanitárius segélyekre költhető, Törökország pedig kerek 1 milliárd eurós támogatásban részesül, egyrészt mivel ők nyújtanak otthont szírek millióinak, másrészt hogy ezt egy kicsit magasabb színvonalon tehessék.

 „A külső határoknál zajló káosznak véget kell vetni, ebben egyetértés volt″, „mostantól a külső határaink megfelelő védelmére kell fókuszálnunk és arra, hogy külső segítséget adjunk a menekülteknek és a velünk szomszédos országoknak" – mondta a csúcs után Tusk.

  • Egyrészt a nyugat-balkáni országok is komoly segítségre számítanak, hogy megfelelően tudják ellátni és felfogni a menekültáradatot,
  • másrészt november 15-ig fel kell állítani a hotspotokat Görögországban és Olaszországban: ott regisztrálják a migránsokat ujjlenyomat-leolvasóval, és ott várják meg, hogy döntés szülessen a további sorsukról. A hotspotokról eddig komoly vita folyt, jelentős előrelépés, hogy a tagállamok végre meg tudtak állapodni és konkrét határidő is van;
  • harmadrészt a „külső határainknál előállt drámai helyzet″ kezelésére megerősítik a határvédelmet, a Frontex, az EASO és az Europol több erőforrást, berendezést és személyzetet kap a tagállamoktól,
  • negyedrészt az EU-vezetők megerősítették, hogy a menekültek elosztását szabályozó dublini rendelet, valamint a menekültek továbbutazását egy tagállamból jogilag meggátoló schengeni szabályozás – hiába nem állták ki a valóság próbáját az elmúlt időszakban, és például a mai napon sem – továbbra is érvényben van, azoknak érvényt is fognak szerezni.

Fontos célként határozták meg azt is, hogy különválasszák a menekülteket és a gazdasági migránsokat. Az EU elsősorban a szíriai menekülteknek próbál segíteni, az intézkedések is Szíriára és környékére fókuszálnak.

A leendő új hotspotokban kötelező lesz ujjlenyomat rögzítése, a menekültek további sorsáról csak ezt követően születhet döntés.

közösség

további frisss

lap tetejére