Íme a Sportház, ahol a skandináv minimál keveredik a szocreál dizájnnal

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2015. augusztus 07., péntek •
Megtörtént a műszaki átadás, a kulcsok már Parais István az Agora igazgatójának zsebében lapulnak.
Íme a Sportház, ahol a skandináv minimál keveredik a szocreál dizájnnal

Közel 300 napon át 50-60 ember összehangolt munkája kellett ahhoz, hogy Szombathelyen megszépüljön a kultúra háza. Az átépítés rombolással, bontással kezdődött, hiszen a tervezők az épület szerkezetében is jelentős változásokat álmodtak meg. A feltárások során azonban hamar kiderült, hogy a ’60-as években felépült ház falain komoly építészeti hiányosságok és repedések mutatkoznak. Az elsődleges cél a szerkezet megszilárdítása volt, ami a munkafolyamatokat jelentősen lelassította. A tervezők, építésvezetők és további szakemberek folyamatos együttgondolkodása kellett ahhoz, hogy a korábbi építkezés hiányosságaira megoldást találjanak. A közös munka eredményeként a szombathelyeik hamarosan egy kívül-belül megújult intézményt vehetnek birtokba. A stílus tekintetében el lehet mondani, hogy a tervezők törekedtek eklektikára, az épületen kívül és belül a skandináv minimál keveredik a már megszokott, kisssé retrós, szocireál dizájnnal. 

Az átépítés során három olyan jellegű problémát tártak fel, melyek még javításra várnak: a nagyteremben kiépített akusztikai falburkolat mögötti falrész festése még hátra van, a meglévő homlokzati kőburkolat - veszélyessé vált - részeinek megerősítése és az aula két darab lépcsőjének felújítása következik hamarosan. 

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 685 millió forint, mely 329 271 405 Forint  saját erővel is kiegészült, így a teljes költség 1.014.271.405 forint lesz.

Megvannak a kulcsok! Khaut András, a FÉSZ Zrt.elökségi tagja  a műszaki átadáson adta át a Sportház kulcsait. Parais István az Agora igazgatója aztán izgatottan mutatta meg a sajtósoknak, milyen lett a kész épület. 

Közösségi tér alakult ki, ide bármikor be lehet jönni.  

Itt lehet majd jegyet vásárolni, na meg persze online, ahogy eddig is.

A kövezet csillog-villog. Ez amúgy az eredeti, de rendesen kifényesítették.

A termekből pazar a kilátás. Parais István éppen azt mutatja, jó hely ez egy balett órának.

Ide költöznek a Gyermekek Háza programjai.

Székek még nincsenek, de szeptemberben már lesznek. Ezeket önkormányzati forrásból finanszírozzák.

A parkettát többször csiszolták, ezen táncolnak majd a versenyzők az ötvenedik Savaria Nemzetközi Táncversenyen. A nagyteremben továbbra is lesznek nagykoncertek, szalagavatók, ifjúsági és diákrendezvények, színházi előadások.

A színpad függönyére még érkezik a pénz.

Viszont most már van zenekari árok, ami mozgatható. Ha kicsinek bizonyulna a tér, a színpad leengedésével növelhető a terület.

Van különbség a szomszédos SZTK meg az új Sportház között. 

 

 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére