Íme a nagy kolbászkönyv

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. január 30., szombat •
Pénteken megtudtuk, hogy Majthényi László, Vas megye elnöke és V. Németh Zsolt államtitkár is rajong a kolbászokért. Könyvbemutatón jártunk.
Íme a nagy kolbászkönyv

A B.K.L. Kiadó új könyve nem csak a kolbászokról szól, hanem az elkészítéséről, a kultúrájáról, a hagyományairól, az irodalmáról, és magáról a kolbász-fogyasztás szenvedélyéről. Tizenkét éve érlelődött az ötlet, hogy kellene egy ilyen könyvet csinálni, most pedig Boda László, Nagy Zoltán, Blaskó Péter és Majthényi László közös szerzeménye végre elkészült, A nagy kolbászkönyv bemutatója pénteken délután volt Szombathelyen.

A nem mindennapi könyvet V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár ajánlotta, aki azzal az ismert mondattal kezdte a könyv bemutatóját, hogy „nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk”. Egy korty pálinkáért, egy darabka sajtért, egy finom borért vagy egy szelet jó minőségű kolbászért bizony érdemes élni. Az államtitkár hozzátette, minden étel nem emelkedhet olyan magasságokba, hogy külön könyv készüljön róla, bezzeg a kolbász…

A jó könyvhöz jó szerző kell, Majthényi László, Vas megye önkormányzatának elnöke nem először csillogtatta meg írói tudását és valószínű, nem is utoljára. A könyv ismerteti a kiváló magyar kolbászmárkákat, amik között sok hungarikumot találunk. Elárul néhány készítési kulisszatitkot is, és ízletes recepteket is közöl.

„Én ezt a könyvet azért szeretem, mert leírja a magyarországi kezdeteket, bemutatja a külföldi gyakorlatsort, valamint a kolbász-készítés történetét. Ez utóbbi egy élő hagyomány.” – tette hozzá az államtitkár.

A megyei elnök aztán mesélt kedvenc kolbászmárkájáról, de hozzátette, több helyen is fogyasztott már nem túl ízletes kolbászt. „ Életem legfurcsább kolbászait nem itthon ettem, ezek ilyen sokk-szerű találkozások voltak. Az egyiket Romániában ettem, ahol egy-két órára füstöltek csak egy fajtát, ezt gyors és kicsit sem szakértő hentesek készítették, sajnos tele volt faggyúval.”

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére