Ilyen volt Szombathely fölött a csillaghullás

frisss.hu, MTI Fotók: Honyák Emőke, Vass Péter Bexter • 2015. augusztus 13., csütörtök •
Aki tegnap nem kívánt, ne aggódjon, még pár napig cikáznak fölöttünk a meteorok.
Ilyen volt Szombathely fölött a csillaghullás

Szerdán tíz óra után, de különösen az éjfélt követő néhány órában volt különösen látványos az idei Perseida-csillaghullás, vagyis a Perseidák nevű meteorraj szokásos augusztus 12-13-i csúcsaktivitása. Tehát aki tegnap nem kémlelte az eget, ma még elcsíphet egy-két száguldozó meteort.

Fotó: Hornyák Emőke

Ilyenkor a Föld 110 ezer kilométer per órás sebességgel áthalad a naprendszernek azon térrészébe, ahol a Swift-Tuttle nevű üstökös beszennyezte porával a térrészt. Ezeket a porszemeket ütközéskor a Föld felsöpri magával, és a földi légkörben ezek felizzanak, majd fénylő csíkokként látszanak" - mondta el Kiss László csillagász, írja az MTI.

Fotó: Vass Péter Bexter

A fénycsíkok megfigyeléséhez csillagász szerint a megfigyeléshez érdemes a lehető legkevésbé fényszennyezett helyet keresni, magas házak tetejét, sötét tisztásokat.

Fotó: Vass Péter Bexter

Bár a raj szerdán tetőzött, a hét végéig sok hullócsillagot lehet majd látni. A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét, a Perseidák elnevezés innen eredeztethető. A Perseidákat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik, a rómaiak által halálra kínzott ókeresztény mártír után, akinek ünnepnapját augusztus 10-én tartja az egyház.
 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére