Így védekezzünk a kék fény káros hatásai ellen

frisss • 2019. szeptember 22., vasárnap •
Szemfáradtság, túlzott éberség, látásromlás, fejfájás – csak néhány fizikai tünet, amit akkor tapasztalhatunk, ha huzamosabb időt töltünk el képernyő előtt.
Így védekezzünk a kék fény káros hatásai ellen

Azok, akik irodában dolgoznak, gyakorlatilag állandóan valamilyen kijelzőt néznek: nap közben a monitort és a telefont, este pedig a tabletet vagy a televíziót használjuk órákon keresztül. De mit tehetünk a kék fény káros hatásai ellen?

Az ún. nagy energiájú, káros ibolyakék fény szinte szűrés nélkül halad át a szemünkön és egészen a retináig eljut. Az elektronikai eszközeink és a LED-fényforrások által kibocsátott kék fény számos egészségügyi problémával hozható összefüggésbe: koncentrációs problémákat, fáradékonyságot és fejfájást okozhat, de hosszú távon a teljes bioritmusunkat is felboríthatja. Ezért érdemes odafigyelnünk arra, melyik eszközünket hogyan és milyen óvintézkedésekkel használjuk.

  1. Mobiltelefon

Mivel a kék fény csökkenti az elálmosodásért felelős melatonin hormon szintjét, a pihentető alvás érdekében 1-2 órával lefekvés előtt már ne nyomkodjuk okostelefonunkat. Számos mobilon elérhető a kékfényszűrés-funkció, ezt általában night shift, azaz éjszakai mód vagy komfort nézet néven találjuk meg a kijelzőbeállítások között. Ha nem találunk ilyen opciót, egy kifejezetten erre való alkalmazást – ilyen például a Twilight – is letölthetünk.

  1. Tablet

A mobiltelefonokhoz hasonlóan a legtöbb tableten is megtaláljuk a night shift módot és erre az eszközre is letölthetünk ingyenes applikációkat, azonban ha biztosra akarunk menni, simítsunk kékfényszűrő fóliát a képernyőre.  Ha az olvasólámpa fényénél nyomkodjuk táblagépet és nem teljes sötétségben, azzal is kíméljük a szemünket.

  1. Monitor

Míg a mobilt, a tabletet és a tévét jellemzően hosszabb-rövidebb megszakításokkal használjuk, a monitort hosszú órákon keresztül, folyamatosan és közelről nézzük. Éppen ezért fontos, hogy a fényerőt és a kontrasztot megfelelően állítsuk be: a túl sötét képernyő ugyanis pont olyan fárasztó lehet a szemnek, mint a túl erős fény. Az ingyenes kékfényszűrő alkalmazások, mint például az f.lux már asztali számítógépre és laptopra is elérhetők. A fólia viszont ebben az esetben nem jó választás, hiszen a munka során néha fontos lehet, hogy az eredeti színeket lássuk. Monitor előtt ülve a legjobb választás egy dioptria nélküli kékfényszűrő szemüveg – ezeket a típusok már a legtöbb optika kínálatában megtalálhatók.

  1. Televízió

A televíziók esetében sem mindegy, hogy a kijelzőtípus, amit választunk mennyire éles és milyen minőségű képet jelenít meg, valamint mennyi kék fényt bocsát ki. Az LG OLED paneljei például szigorú teszteken érdemelték ki a „szemkímélő kijelző” minősítést, hiszen nagyjából feleannyi kék fényt bocsátanak ki, mint a hasonló LCD tévék.

közösség

további frisss

lap tetejére