Így szereznek örömet egymásnak a képviselők a városházán

SzR-HCs • 2015. július 16., csütörtök •
Stadion vagy multifunkcionális sportkomplexum? Mindegy, a lényeg, hogy most mindenki örül. Hogy minek? Olvassa el a mai rendkívüli közgyűlésen történteket!
Így szereznek örömet egymásnak a képviselők a városházán

Több ellenzéki képviselő is hiányzott a mai rendkívüli közgyűlésen, ezért aztán az ellenzék azt kérte, hogy mielőtt a nyár közepén a polgármester összehívja a közgyűlést, egyeztessen annak érdekében, hogy a nyári szabadságolás kellős közepén valamennyi képviselő jelen lehessen. Puskás Tivadar megígérte, ennek aztán nagyon örültek az ellenzék oldalán ülők is. 

Napirend előtt
Először sürgősségi indítványokról szóló javaslatokról egyeztettek, hiszen MSZP-s javaslatra a 86-os út ügye, a közbeszerzésre meghívott cégek különös kiválasztása, Jobbikos javaslatra pedig a Haladás nyári átigazolási ügyei kerültek volna tárgyalásra, de…
Aztán a Derkovits lakótelepen tapasztalható éjszakai dorbézolásokat, illetve azok megakadályozását, a gázkészülékek felülvizsgálata ügyében vizsgáló bizottság felállítását is megtárgyaltatta volna az ellenzék, de…valamennyi ellenzéki javaslat esetében tartózkodott a Fidesz-KDNP többségű közgyűlés, következhettek tehát a napirenden szereplő témák.   

Haladás? Haladás!
A Gazdasági és Városstratégiai Bizottság után került a Rohonci úti stadion és multifunkcionális sportcsarnok beruházással kapcsolatos döntések meghozatala a szombathelyi képviselő-testület elé. Puskás Tivadar polgármester már a napirenden szereplő téma címének is nagyon örült és igyekezett átplántálni mindenkibe ezt az érzést. Pár perc múlva sikerült is.
Bordás Péter építészt arra kérték, hogy az új, módosított építési tervekről beszéljen. Beszélt is. Miután elmondta, hogy a változtatásra az üzemeltetői és speciális funkcionális igények miatt került sor, hozzátette, hogy minden stadion tájolása kötött, ez pedig a nyugati oldal, amely a közvetítések és a VIP miatt fő területnek minősül. 


A komplexum nyugati oldaláról elmondta, hogy 365 napban működő funkcionális elemekkel lesz ellátva, emellett a közönségforgalmi szolgáltató terület is 365 napon keresztül üzemel majd, itt lesz a többi között a múzeum, a szurkolói söröző, ezen a 400 m2-es területen üzemel majd a jegyértékesítés is. A sportolói bejárat is a nyugati oldalon lesz. 


A nyugati oldalon 155 parkolóhely, a déli oldalon pedig 99 parkolóhely áll majd rendelkezésre, ennél több nem helyezhető el.  
Ezt követően a tervező bemutatta a stadion új alaprajzát és látványterveit, valamint a különböző funkciók elhelyezkedését is. A frisss.hu megtudta, hogy a VIP, a sajtó és a biztonságiak mindenkitől elszeparálva tudnak majd mozogni, dolgozni. Ekkor örültek először a képviselők, bár a VIP (nagyon fontos személy) szó még visszaköszön. 


A kispadokat jó nyugati példára hivatkozva, itt is a nézőtérbe integrálva helyezik majd el. 
Egyébként az egykor tízezernél is nagyobb befogadóképesség újra csökkent, jelenleg 8656 fős a stadion tervezett befogadóképessége. 

Haladás? Műjégpályát és sporthotelt ide!
Az ellenzék nevében felszólaló Nemény András aggodalmának adott okot, amikor a forrásokkal kapcsolatos szkepticizmusát fogalmazta meg. Szerinte már most csúszásban van a projekt, mindenesetre örömét fejezte ki Ő is, és kijelentette, hogy megszavazzák a határozatot. 
Ipkovich György újra előhozta korábbi javaslatát, megint a műjégpálya létrehozásának fontosságáról beszélt. Hozzátette: a mintegy 500 millió forintos költségbe kerülő jégpálya biztosan belefért volna a 10 milliárdos összköltségbe, majd arról is szólt, hogy egy sporthotel megépítése is előbb-utóbb fontos volna. 


Balassa Péter debreceni beütésű lebutított Fradi stadionnak nevezte az új stadionterveket. Ez már a harmadik konstrukció, a harmadik terv, vajon mennyibe kerültek az új tervek – kérdezte. A volt hivatásos, most már ,,amatőr” labdarúgó is örült, hiszen – mint mondta – ezzel a sport, az utánpótlás és a város is nyerni fog. 


Illés Károly alpolgármester vitazáró összefoglalójában elmondta: nagyon örül a városvezetés, hogy már itt tart a projekt. De! Ez nem stadion, hanem egy multifunkcionális sportkomplexum, mely 12 szakosztály elhelyezéséről szól. 
Hozzátette: a városvezetés a fedett jégpálya megvalósításán is aktívan dolgozik. A Rohonci úti új létesítményben a Haladás VSE mind a 12 szakosztálya új otthonra talál majd, amelynek építésére szeptembertől teljes egészében rendelkezésre áll a kormányzati forrás is. 
Mivel sokan szóvá tették, hogy a VIP elhelyezésére igen komoly gondot fordít a projekt, hozzáfűzte, hogy az UEFA IV-es előírásai miatt komolyak a követelmények.

Haladás? Akkor adathalmaz!
Az új Haladás Sportkomplexumban egyébként két különböző funkciót alakítanak ki: egy labdarúgó stadiont a kiegészítő helyiségeivel és egy, az egyéb sportok számára kialakított sportcsarnokot. Ebben kap majd helyet két kézilabda pálya is, amelyből az egyik egy 450 fős lelátóval is rendelkezik majd, a másik pedig egy edzőcsarnok lesz. Ugyanebben a sportcsarnokban kap helyet a birkózó, ökölvívó és konditerem is, a Haladás új múzeuma mellett pedig egy szurkolói shop is a rajongók rendelkezésére áll a majd a létesítményben.
A Haladás szurkolók és sportolók egy nemzetközi mérkőzések megrendezésére is alkalmas, teljes egészében fedett lelátójú, közel 9 ezer ülőhelyet biztosító arénát is birtokba vehetnek, amely az UEFA IV. kategória követelményeinek is megfelel. 


Néhány adat az új sportkomplexummal kapcsolatban:
-    a labdarúgó pálya mérete: 68 x 105 méter
-    a stadion tervezett befogadóképesség összesen 8656 fő
-    ebből hazai szurkoló 5678 fő, vendég szurkoló 876 fő, B közép 1430 fő
Az új Haladás Sportkomplexum nemcsak sportrendezvényeknek, de családi sportnapoknak vagy akár zenei koncerteknek is helyet adhat.
A szombathelyi közgyűlés a számos ellenzéki kérdés ellenére 18 igen szavazattal elfogadta a határozati javaslatot. 

A frisss.hu a helyszínen megtudta, hogy szeptembertől teljes egészében rendelkezésre áll a megvalósításhoz szükséges kormányzati forrás. 

Kérdés nélkül, majd zárt ülésen
A szombathelyi közgyűlés ezt követően intézkedési tervet fogadott el a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. állami számvevőszéki vizsgálatához, ezt követően pedig zárt ülésen egyeztettek a Savaria Szimfonikus Zenekarhoz kirendelt önkormányzati biztos 2015. június havi beszámolójának elfogadásáról és további intézkedések megtételéről. Végül pedig javaslatot fogadtak el a Földforgalmi törvény szerinti helyi földbizottság által a szombathelyi 0632/23 hrsz-ú, valamint a 0787/13 hrsz-ú ingatlanok vonatkozásában kiadott állásfoglalás elleni kifogások elbírálásáról.

Városházi pletykák szerint augusztusban is rendkívüli ülést tarthat a szombathelyi közgyűlés. 

közösség

további frisss

lap tetejére