Áradás: az elmúlt két nap eseményeiről

vkriszti-katasztrófavédelem • 2014. október 24., péntek •
Október 22-én az előző éjszaka lezúdult nagy mennyiségű csapadék hatására árhullám vonult le a Rábán, és több településen a felgyülemlett esővíz adott munkát a tűzoltóknak. Tegnap a vizet a szél követte. A délutáni órákban megerősödött szél miatt folyamatosan érkeztek a bejelentések a megyei katasztrófavédelemhez.
Áradás: az elmúlt két nap eseményeiről

Október 21-én éjjel hirtelen nagy mennyiségű eső esett Vas megyében, amelyet a talaj nem tudott azonnal elnyelni. 

Október 22-én a mezőgazdasági területekről, dombokról lezúduló csapadék, és a belvíz adott feladatot a tűzoltóknak, tizenhét segélyhívás érkezett a megyei műveletirányítási központba. Egyházasrádóc, Perenye, Ják, Söpte, Sorkifalud, Magyarszecsőd, Szombathely, Sé, Szentpéterfa, Balogunyom, Kenéz és Körmend településekre riasztották a tűzoltókat, ahol letört faágak eltávolítását, a felgyülemlett víz szivattyúzását, valamint homokzsákolási feladatokat hajtották vége. 

Szombathelyen, a Hattyú utcában a csatornák nem tudták elvezetni a hirtelen lehullott csapadékot, valamint a közeli földterületekről is folyt be a víz az utcába. A helyi hivatásos tűzoltók szivattyúkkal távolították el a vizet annak érdekében, hogy a lakóházakat ne érje el. 

Egy munkagépet is kértek a helyszínre, amely segítségével a vízelvezetés is biztosították. A munkálatokat a katasztrófavédelmi megbízott irányította.

Körmenden, a Hunyadi utcában is megtelt a vízelvezető árok. A körmendi hivatásos tűzoltók szivattyúk segítéségével távolították el a vizet, négy lakóházat homokzsákokkal védtek meg, majd pedig egy munkagép a meder kotrását és mélyítését is elvégezte. A 86-os és 8-as számú főutak alatti átereszek zsaluzatát is megbontotta a víz, ezért itt a tűzoltók eltávolították a zsaluzatot. 

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság délben elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Rába szentgotthárdi szakaszán, valamint délután két órakor a körmendi szakaszon. A folyó Szentgotthárdnál délután három órakor, 301 cm-en tetőzött. 

Összesen 18 lakóház bevédésére került sor, a megyei katasztrófavédelem homokzsákot biztosított a településekre a családi házak védelmére. A hivatásos tűzoltók mellett hét önkéntes tűzoltó egyesület negyvenhárom tagja, valamint 147 helyi önkéntes vett részt a kárfelszámolási munkákban. A védekezési munkálatokat a katasztrófavédelmi megbízott irányította, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Október 23-án hat esetben riasztották a tűzoltó egységeket a korábbi esőzés miatt, akik szivattyúkkal távolították el a felgyülemlett csapadékvizet, valamint homokzsákokkal védték meg a talajvíz által veszélyeztetett lakóházakat Sorkifalud, Molnaszecsőd, Körmend és Csénye településeken.

Egy átereszből kiömlő víz adott munkát a tűzoltóknak Rábahídvégen, a Kossuth utcában. A vasvári önkormányzati és helyi önkéntes tűzoltók dolgoztak azon, hogy a víz ne érje el a közeli lakóházakat. Homokzsákokat raktak le az ingatlanok védelmére, majd négy szivattyú segítségével távolították el az összegyűlt víztömeget. Munkagépek érkeztek a helyszínre, betemették az átereszt, biztosítva ezzel a vízelvezetést, és a vízutánpótlás megszüntetését. 

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Körmendnél hajnalban másodfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget. A nap folyamán nem érkezett csapadékutánpótlás, és intenzív apadás volt tapasztalható Szentgotthárdnál. A délutáni órákban megérkezett az előrejelzett szél, az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki Vas megye területére a széllökések miatt, melyek ereje meghaladhatja a 70 km/h-t. Az este és éjszaka folyamán tíz esetben érkezett riasztás kidőlt fák, letört ágak eltávolításához, főként Körmend és Szombathely térségéből. 

Október 23-án tehát összesen 16 esetben riasztották a megye tűzoltó egységeit, víz és viharos szél okozta károk felszámolásához. A hivatásos tűzoltó egységeken túl három önkéntes tűzoltó egyesület tizenöt tagja is részt vett a munkálatokban. 

Tegnap este hét órakor, 430 cm-es vízállással tetőzött a Rába Körmendnél, ezért ma reggelre a vízügy igazgatóság itt is elsőfokúra mérsékelte az árvízvédelmi készültséget. Mostanra sem veszített erejéből viszont a szél, így a meteorológiai szolgálat széllökések miatt kiadott elsőfokú riasztása továbbra is érvényben van.

Az időjárás okozta károk köveztkeztében több utat is lezártak Vas megyében, ám ma reggelre már csak egy útzár maradt érvényben. A 7445-ös jelű, Molnaszecsőd-Katafa összekötő út, Molnaszecsőd és Döröske, a 0+265 és a 3+620 km között van lezárva.

 

közösség

további frisss

lap tetejére