Így nyert Magyarország Oscar díjat 2015-ben

Horváth Maja, origo.hu, fotó: sweetic.hu • 2015. augusztus 11., kedd •
Az édességek Oscarját egy csokoládémanufaktúra zsebelhette be.
Így nyert Magyarország Oscar díjat 2015-ben

1994 óta rendezik meg évente Londonban a világ legjobb ételeit és italait felkutató Great Taste Awards versenyt. A zsűriben 400 gasztrokritikus foglal helyet, akik egytől-egyig Michelin-csillagos szakácsok, neves áruházláncok beszerzési igazgatói, és hasonló, rangos szakmai ismeretekkel rendelkező bírák voltak. A tesztelés több hónapig tart, ugyanis több, mint tízezer termékminta nevezett a megmérettetésre.

A zsűri az úgynevezett vakkóstolásos módszerrel dolgozott, azaz a termékek csomagolás nélküliek, így biztosított, hogy kizárólag az ízjegyek harmóniája és az élelmiszer külleme döntsön. Az elnyert csillagok három évre szólnak, azaz ennyi ideig jogosultak a nyertesek publikálni az Oscar díjhoz hasonló presztízsű díjukat. Van mód a hosszabbításra is, csak ahhoz újra kell pályázni.

Az idén egy magyar csokoládémanufaktúra örülhetett a rangos elismerésnek, ugyanis a két éve családi vállalkozásként alapított szigetszentmiklósi Sweetic manufaktúra mindkét terméke, amelyekkel nevezett nyert. A praliné kategóriában mind a zöld dió, mind a matcha-lime-gyömbér ízű bonbonjaik elnyerték az édességek Oscar-ját. A hazai ízvilág jegyeit magán viselő, két csillaggal is kitüntetett pralinéjuk egy Balaton környéki, biogazdálkodásban termelt zöld dió köré épül, a másik édességük pedig egy kísérletezés jegyében született: lime ízesítésű macha (japán zöldteafajta) és gyömbér keveréke fehér csokiba burkolva. 

Augusztus elején értesítették a versenyzőket az eredményekről, és idén először fordult elő, hogy bonbon kategóriában magyar terméket tüntettek ki.

 „A versenyre beküldött bonbonjainkat némi fejtörést követően választottuk ki, mert fontosnak tartottuk, hogy a bírák a szaktudásunk mellett egy kis bepillantást is nyerjenek a magyar kultúrába, hazánk ízvilágába” – mondta el Zala Judit, a manufaktúra csokoládémestere. 

közösség

további frisss

lap tetejére