Így lett Ostffyasszonyfa valódi kastélyparadicsom

frisss.hu/ostffyasszonyfa.hu - Fotó:kastelyok.com • 2016. december 11., vasárnap •
Elképesztő épületeket rejt a vasi falucska.
Így lett Ostffyasszonyfa valódi kastélyparadicsom

Ha készülne egy toplista arról, hogy Magyarországon hol van a legtöbb kastély, akkor Vas megye előkelő helyet foglalna el rajta. Például, a mindössze 797 fős Ostffyasszonyfán négy ilyen épület is áll. Most ezeket vettük egy kicsit szemügyre...

Niczky-kastély

A Nicky-kastély még ma is a település egyik legszebb épülete, amit még 1860-as években emeltetett egy bécsi állatkereskedő. Tőle vásároltam meg a kastélyt a 20. század elején gróf Niczky Ferenc, aki később az I. világháborúban hősi halált halt.

Fotó:panoramio.com

A kastély alapvetően nemesi kúriának épült, eredetileg téglalap alaprajzú volt, majd Niczky Ferenc kibővítette oldalszárnyakkal. A kastély ma is barokk hatást kelt, a fantasztikus látványt pedig csak fokozza a körülötte elterülő park.

Ostffy-kastély

Az épületet 1750 körül húzták fel barokk stílusban, majd az 1840-es években klasszicista elemekkel alakították át. A történelem során az épületnek több funkciója is volt, jelenleg önkormányzati tulajdonban van. Itt található a Polgármesteri Hivatal, Ostffyasszonyfa - Csönge települések körjegyzőségének székhelye, valamint a mezőgazdasági szövetkezet központja is.

Fotó: ostffyasszonyfa.hu

Károlyi-kastély

Építési idejét az 1870-es évekre teszik. A kastély stílusában keverednek a reneszánsz és a barokk elemek. A kastély utolsó lakóinak családnevét viseli. Az épület jelenleg magántulajdonban van.

 

Fotó:kastelyok.com

Weöres-kastély

A kastély két fázisban épült: a földszinti részét a Weöres család a 19. század első felében építtette klasszicista stílusban, majd ezt megtoldották az 1850-es évek közepén egy emelettel is.

Fotó:panoramio.com

Az épületet 1916-ban Ostffy Lajos Sopron- és Vas vármegyei főispánja vásárolta meg, aki három évvel később a falunak ajándékozta, hogy evangélikus lelkészlakás, orvoslakás és körzeti orvosi rendelő működhessen itt. Az 1945-ös államosítást követően ÁFÉSZ vegyes- és italbolt nyílt a patinás épületben. A kastély a rendszerváltást követően magántulajdonba került, jelenleg üresen áll, állapota egyre jobban romlik.

közösség

további frisss

lap tetejére