Így kezdj bele az életmódváltásba, ha fogyni szeretnél

Tóth Eszter Fotó: Hornyák Emőke • 2017. február 14., kedd •
Süle Szilvia személyi edzővel étkezésről, étrend-kiegészítőkről, divatos mozgásformákról, edzőtermi és otthon elvégezhető gyakorlatokról beszélgettünk.
Így kezdj bele az életmódváltásba, ha fogyni szeretnél

Lassan vége a télnek, lekerülnek a nagykabátok, előszedhetjük a szekrény mélyére száműzött, lengébb ruhadarabokat. Azonban nem mindig azt látjuk a tükörben, amit ilyenkor szeretnénk, ezért vagy őrült diétába kezdünk, vagy nekiálljuk széttaposni a legközelebbi edzőterem futógépeit. Azonban lehet, hogy nem ez a megfelelő stratégia a kilók elleni küzdelemben. Süle Szilvia személyi edzővel étkezésről, étrend-kiegészítőkről, divatos mozgásformákról, edzőtermi és otthon elvégezhető gyakorlatokról beszélgettünk.

Mik az első lépések, miután megtörtént a nagy elhatározás?

Először azt kell eldönteni, milyen irányba szeretne elindulni az ember. Edzőterembe szeretne menni, vagy otthon sportolna, esetleg kezdené azzal, hogy elmegy sétálni, futni, hasonlók. Ha az edzőtermet választja, mindenképpen szükséges lenne edző jelenléte, mert a szakember tudja azt, mire van a vendégnek szüksége, az elejétől kezdve a későbbi, komolyabb edzésekig.

Van mindig néhány mozgásforma, amit épp nagyon promotálnak a női magazinok, mostanában például a futás az egyik. Mennyire javasolt neten olvasott tanácsok alapján nekikezdeni az edzésnek?

Eredménye lehet, mert mindenféle mozgásnak van eredménye, a kérdés az, hogyan reagál a szervezet a későbbiekben. Egy rosszul berögzült mozgásforma vagy nem megfelelő lábbeli folyományként egy-két éven belül kijöhet egy térd-, vagy bokaprobléma. A neten lévő dolgok között vannak nagyon jók, meg olyanok is, amik arról szólnak, hogy minél jobban el tudjanak adni egy terméket.

Tehát azt mondod, ha teremben szeretnénk edzeni, mindenképp érdemes szakszerű segítséget igénybe venni egy edző személyében. Miben tud nekünk többet adni egy szakértő, mintha magunk állnánk neki az edzésnek?

Kezdjük ott, hogy egy teljesen kezdő vendég nem tudja még bekapcsolni sem a gépeket. Ha igen, akkor jó esetben elolvassa, hogy mi van rajta, mit kell vele csinálni. De akkor sem biztos, hogy a megfelelő programot választja és megfelelőképpen végzi a gyakorlatot. Rá lehet jönni, ki lehet tapasztalni a dolgot, de az edzés kellő hatékonyságához mindenképp szükség van segítségre. Ezzel kellene kezdeni. Ez most nem azt jelenti, hogy évekig edzőhöz kell járni, de amíg az alapok elsajátítása meg nem történik, én addig mindenképp javaslom.

Mik ezek az alapok?

A fogyási mechanizmus nem csak a mozgáson múlik, hanem hetven százalékban az étkezésen is. A vendég nem biztos, hogy tudja, mire kellene odafigyelnie. Sok helyen olvashatjuk, hogy a mennyiségen, a minőségen és a rendszerességen van a hangsúly, viszont a vendégek nem mindig tudják ezt szakszerűen elsajátítani.

A gyakorlatok szempontjából?

Először beszélgetünk a vendéggel, elmondja mi a célja, milyen az egészségi állapota. Ezután egy alapos bemelegítés után jönnek a tartáskorrekciós gyakorlatok, aztán következnek a cél elérésére irányuló specifikus tréningek. Elkészül az edzésterv, ezzel dolgozunk a későbbiekben. A vendégeim az elején szoktak „házifeldatot” kapni, olyan egyszerűbb gyakorlatokat, amiket eszközök nélkül, otthon is könnyedén el tudnak végezni. A teremben begyakoroljuk, otthon csinálják, így sokkal gördülékenyebben tudunk haladni a későbbiekben. Az internetről ellesett feladatok károsak lehetnek, ha nem tudjuk őket szakszerűen kivitelezni.

Milyen eszközöket tudunk akár mi is beszerezni otthonra?

Sok pár ezer forintos, bármelyik sportboltban vagy nagyáruházban kapható eszközt ajánlhatok, említhetném akár a fitballt vagy a mini bandet, a kézi súlyzót, a gumiszalagot. Ezek a leghatásosabbak és a használatuk is egyszerű. Persze mindehhez kell egy pilofoam, és lehet is végezni a gyakorlatokat.

Az ember hajlamos a türelmetlenségre, így a bikini szezon közeledtével, minél gyorsabban akar minél nagyobb változást látni. Milyen ütemben fogunk fogyni?

Az egészséges fogyás az hetente fél- egy kiló, de ez függ attól, hogy ki, milyen tömeggel rendelkezik. Értelemszerűen, egy ötven kilós hölgynél nem reális, hogy hetente ennyit fogyjon. Viszont, ha például egy 130 kilós illetőről van szó, a fogyás gyorsabb is lehet, főleg az elején, mivel egy életmódváltás történik. Ennek következményeként az elején hirtelen lesz a fogyási mechanizmus, majd utána beáll egy bizonyos ritmusra, stagnálni fog. Mozogni úgy érdemes, ha mellette belövi a kalória mennyiséget, hogy meglegyen a mozgás és a táplálkozás egyensúlya. Minden embernek van egy alapanyagcseréje és egy ehhez szükséges aktivitása, ennek az aktivitásnak megfelelően kell kalóriát bevinnie a szervezetébe. Ha ez a mennyiség több, mint amit eléget a nap folyamán, onnantól kezdve beindul a hízási folyamat. A másik véglet, amikor a delikvens annyit sem eszik, ami a létszükséglethez kell. Ilyenkor a szervezet ki lesz éheztetve, és hiába eszik az ember keveset, a szervezet raktározással reagál. Ezért fordul elő, hogy nem tapasztalható fogyás egy-egy alacsony kalóriabevitelen alapuló szigorú diétázás után.

Mi a véleményed az étrend-kiegészítőkről?

A mai világban nem igazán lehet tudni, hogy miket tartalmaznak, nagyon sok a mesterséges termék. Én mindig azt szoktam javasolni, ha étrend-kiegészítőkről beszélünk, hogy mindenképpen természetes, növényi eredetű termékekre koncentráljunk, semmilyen adalékanyag ne legyen benne.

A zsírégető tablettáknak van hatása?

Hatásuk van, vannak olyan vendégeim, akik a cél elérése érdekében használják például az ördögnyelv kapszulát, de nekem az a tapasztalatom, hogy nem mindenkinél alkalmazható biztonságosan. Ezektől egy koffein dózist kap a szervezet, ennek hatására megemelkedik a pulzusszám. Ha pedig mozgással vegyítjük, tény, hogy intenzívebb lesz a zsírégetési folyamat, de lehet, hogy nem jól reagál a szervezet erre a sokkra, és egy remegéses rosszullétig is eljuthat a vendég az edzés végére. Egyébként pedig edzés nélkül is lehet, hogy fogyni fog pár kilót az illető, de a bőre nem lesz feszesebb, nem lesz bicepsze, tricepsze, kemény farizma, és így tovább.

Szokták mondani, hogy nem érdemes állandóan a mérleget figyelni, hiszen az izom nehezebb, mint a zsír. Ez így helytálló?

Igen, én azt szoktam mondani a vendégeimnek, hogy fényképezzék le magukat alsóneműben, mielőtt elkezdenék az edzéseket, majd havi egyszer készítsenek fotót elölről, hátulról, oldalról. Pont azért, hogy lássák a változást. De ennél még jobb, ha használjuk a centit, mert az a kerületi méreteket fogja megadni, mindig ugyanannál a pontnál mérve nagyon látványos lehet a változás.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére