Így készíts jó nyaralási fotókat!

frisss.hu Fotó: Vass Péter/Bexter • 2016. június 20., hétfő •
Vass Pétert, vagyis Bextert kérdeztük, mi a titka a jó nyaralásos fotóknak. 15 pontban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.
Így készíts jó nyaralási fotókat!

Mire figyelj oda ha nyaralás közben fényképezel? 

1. Mindig ellenőrizd, hogy a géped szépen le legyen takarítva, lencsék tiszták legyenek. Ha ezt elmulasztod, lehet az egész nyaralásos képek homályosak vagy maszatosak lesznek

2. Figyelmesen pakolj össze! Semmit ne hagyj odahaza amire szükséged lehet. A legfontosabbak táska, állvány, tisztítókendő, objektívek, akkumlátorok, töltők, memória kártyák.

3. Legyen a fényképeződ vagy akkumlátoraid mindig feltöltve. Ha egy fontos pillanatban merül le a gép, az elég kellemetlen tud lenni.

4. Memória kártyád mindig tartsd a gépedben. Mi van ha nem raktad be és te meg elmentél fotózni?

5. Állvány legyen veled. Tudom, kényelmetlen a cipelése, ezért fejben mindig tervezd meg hova is mész fotózni, és mit is szeretnél, feleslegesen ne vidd magaddal, de hogy ha kell legyen nálad. Tervezz!

6. Mit fotózzunk? Amikor nyaralni megyünk ne csak a szállást és a strandokat nézzük meg az interneten. Tájékozódjunk milyen látványoságok vannak, esetleg mások milyen képeket készítettek. A közösségi oldalon erre nagyon jó lehetőségünk van. Így könyebben tudjuk képeinket megtervezni.

7. Amikor elkészítettük a képet mindig nézzük vissza. Figyeljük meg a kép széleit nem lóg-e bele valami a képbe ami nem oda való, éles lett-e a kép. Ha valami hibát látsz ott van a lehetőség a javításra később nem lesz.

8.  Használati utasítás. Kedves férfi társaim, mi okosak vagyunk nekünk ez sosem kell. De azért mégis legyen nálunk mert adódhat olyan, hogy fel kell lapoznunk mire is képes a kis masinánk. El sem fogod hinni, hogy milyen funkciókat rejtenek néha ezek a kis gépek. Nem árt az olvasás.

9. Közelítsd meg a témát. Persze tudom, szuper zoom van a gépedben, minek közel menni amikor onnan kényelmesen is megtudod fotózni amit szeretnél. De! Ahogy Robert Capa a nagy öreg fotós monda: "Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel." Épp ezért ne legyél lusta nem közel menni a témához amennyire lehet.

10. A legtöbb turista képet nappal dél környékén készítik az emberek. De az nekünk nem jó. A nap erősen süt és sok lesz az árnyék. A legjobb képeket napfelkeltekor és napnyugtakor tudjuk fotózni, amikor a fények lágyak. Kelj fel koránk és feküdj le később.

11. Utazás közben ablakon keresztül ne készíts képet, inkább álljatok meg és szálljatok ki egyet pihenni. Az ablak egy plusz akadály a fénynek. Ha azon keresztül fotózol a színek kékesebbek lesznek, az autó belső része tükröződhet, ami élvezhetetlenné teszi a fotót.

12. Kép készítésénél figyeljünk a harmadolási szabályra. A fotót képzeletben feloszthatjuk függőlegesen és vízszintesen is három egyenlő részre. Ahelyett, hogy a megszokott módon mindent középre komponálnál, érdemes a témát kissé oldalra helyezni. Figyeld meg ha erre figyelsz mennyivel szebb képeket fogsz készíteni.

13. Fotóz fentről lefele. Ha van rá lehetőség mindig menjünk magasabbra, hogy jobb rálátsunk legyen a dolgokra vagy a tájra. A völgyből nem lehet olyan jó képet készíteni mintha az egyik odlalára felmásznánk. De figyeljünk oda, testi épségünket ne kockáztassuk egy képért!

14. Figyeljünk oda az időjárásra és óvjuk tőle a fényképezőnket. Ahogy te sem szereted ha órákig a tűző napon hagynak úgy a géped se kedveli. VIgyázz rá, mintha gyermeked lenne.

15. Kerüljük a beállított képeket, törekedjünk a természetességre. Szép vízesés, család minden tagja odaállítva kötelezően, és szól a csíííz, és klikk. Nézzük csak vissza a képet. Unott erőltetert fejek. A spontán képeken természetesebbek az emberek.

Mondunk példákat is:

Naplemente Rovinjban.

Naplemente fotózásnál nem csak akkor lehet szép képeket készíteni amikor még látjuk a Napot, hanem akkor is amikor már lebukott a horizonton. Az ilyen képek elkészítéséhez elengedhetetlen kelléke az állvány, mivel a nap eltűnt kevesebb a fény így hosszabb záridőre lesz szükségünk. 

Porec szálloda kijárata a tengerpartra.

Mivel nyáron minndenki nyaralni megy, nehéz olyan képet készíteni ahol a képen nincs rajt ember. Türelem kell hozzá, hogy kivárjuk a megfelelő pillanatot.

 

Telihold az éjszaka közepén.

Éjszakai kép elkészítéséhez elengedhetettlen az állvány használata és a hosszúzáridő. Ez a kép éjfélkor készült amikor megvilágított a telihold. Távkioldót használtam és 15 másodpercig mozdulatlanul ültem.

 

Hegyi  patakok fotózásához is szükséges az állvány és egy sötétítő szürő sem hátrány ha van nálunk, hogy fátyolosabbá tegyük a képet a hosszabb záridővel. A képen én szereplek, zuhogó esőben fotóztunk. A gép védelmére használtunk esernyőt és nejlon zacskót egyaránt.

 

Hihetetlenül hangzik, de a kép északon Finnországban készült. Kis kompakt gépet használtam automata beállításokkal, a téma megjelenítésére figyeltem, hogy hangsulyos legyen a hatalmas homokos dűne.

 

Egyik kedvenc képem, melyhez állványt és távkioldót használtam. Viharos szélben nagyon fontos, hogy olyan állványunk legyen amit nem fúj el egy széllökés, vagy rakjunk rá nehezékeket. A kép Szombathely határában készült amikor hatalmas viharfelhők érkeztek.

Dél-Olaszország Amalfi partjainál lettem figyelmes egy szálloda teraszára, amelyre olyan rálátásom volt, mintha a kék tengerparton lenne közvetlenül.

Szintén Amalfi patjainál készült a kép. A tengerpart mellet a hegyoldalban vezetett az út felfele, amiről olyan volt a lelátás mintha a strand felet repülnék. Hideg volt a víz kevés volt a strandoló, így készült ez a minimalista kép.

Grüner See - Ausztria

A tó nincs messze tőlünk és csodálatos látványt nyújt, érdemes ellátogatni. Sajnos amikor én voltam vihar volt és esett az eső ami látszik is a képen.

Schwarzensee-Alm Ausztria

A táj nagyon szép az Alpokban, de hogy ezt érzékeltetni is tudjuk nem árt magasabbra is menni. A völgyből kevésbé lehet jó képet készíteni. Itt a képért egy hegyoldalt megmásztam. 

Bexter asztrofotóit itt találjátok, nemrég pedig egy újabb sikeréről is beszámoltunk, további fotók tőle itt. 

közösség

további frisss

lap tetejére