Így használd a mandulát, úgy a szóját, ehhez pedig a rizst: Növényi italkalauz

frisss • 2019. augusztus 02., péntek •
Tippek a tejtermékektől mentes sütéshez.
Így használd a mandulát, úgy a szóját, ehhez pedig a rizst: Növényi italkalauz

Tejbegríz, mákos guba, eperturmix, vagy épp krumplipüré, esetleg egy cappuccino. Elképzelhetetlenek tej nélkül? Pedig mindegyiket elkészíthetjük finom, tápláló, tejtermékmentes változatban is, ha növényi alapú italokat használunk hozzájuk. Sőt, a hazai ízeken túl külföldi konyhák egzotikus fogásainak is jól bevált alapanyagai a növényi tejhelyettesítők! Legyen mandula-, rizs-, szója-, zab- vagy kókusz-, a növényi italok konyhánk kulcsösszetevői lehetnek. A glutén-, laktóz-, tejfehérje- és szója-, valamint hozzáadott cukortól mentes diétát követők és vegetáriánusok, vegánok számára is fogyaszthatók.

Hadd szóljon a szója, ha gazdag ízvilágra vágyunk!

A szójaital amellett, hogy bővelkedik fehérjében, igazán gazdag ízvilágot és krémes textúrát nyújt. Igazi jollyjoker, gyakorlatilag minden receptben kiválthatjuk vele a tejet. Tulajdonságai jól érvényesülnek akkor is, ha magában isszuk, de sütési és főzési alapanyagként is megállja a helyét.

Mandula, ha jól jönne egy kis krémes, finom kényeztetés

Ínycsiklandozó, már önmagában egy finom folyékony desszert lehetőségét kínáló megoldás a mandulaital. De ha krémességét és enyhén mogyorós ízakkordjait másban is kamatoztatnánk, próbáljuk ki teába, kávéba keverve! Számíthatunk rá akkor is, ha sütni vagy főzni szeretnénk növényi alapú ital hozzáadásával.

Zent jelenthetnek a főzésben a jól eltalált összetevők, például a zabital!

Főleg nyáron, a nagy melegben kevésbé népszerűek a sütőben sült ételek, viszont a főzős receptek sztárjai lehetnek a zabitalok, ha krémes és természetesen édes ízekkel tennénk teljessé a fogásokat.

Kókuszital egy kellemes nap indításához

Állagában a félzsíros tejhez hasonlítható, igazán selymes. Müzlire öntve, smoothie-k alapanyagaként, és forró italokhoz hozzáadva ajánlott fogyasztani, kiélvezni finom ízvilágát. Mindemellett megbízható társa lehet az ételérzékenységekkel küzdőknek, hiszen szintén glutén-, laktóz-, tejfehérje- és szója-, valamint hozzáadott cukortól mentes.

Remekelhetünk a konyhában a rizsitallal is

Könnyedségével és édeskés ízjegyeivel a rizsital is hamar belophatja magát a szívünkbe – és a konyhánkba, főleg, ha müzlihez, gabonapehelyhez keverjük, vagy ha főzéshez használjuk fel. A meleg italokhoz ugyanakkor a könnyed állaga miatt inkább más növényi italt érdemes választani. 

Így főz növényi tejhelyettesítővel egy profi vegán

Steiner Kristóf, az AdeZ márkanagykövete is előszeretettel használ növényi alapú italokat sütés-főzési kalandjai során, például póréhagymás burgonyakrémleveshez, vagy épp kenyérpudinghoz, és amerikai pancake-ekhez is. Az ambassador Instagram oldalán azt is bemutatja - például a vegán omlettel, vagy hagymaborzaskával és spenótos-korianderes mártással  -, hogyan tudunk növényi tejhelyettesítőkkel gourmet minőséget és ízvilágot alkotni.

Hozzunk távoli földrészeket a tányérba növényi italok segítségével

Mindenkinek, aki Steiner Kristófhoz hasonlóan szereti a külföldi konyhát plusz a kulináris élményeket, és szívesen készítene el otthon egzotikus fogásokat: gondoljon kihagyhatatlan összetevőként a növényi italokra! Ugyanis a nemzetközi konyha népszerű alapanyagai is a növényi italok, legyen az épp mandula-, rizs- vagy kókuszital.

  • Ha mexikói módra frissülnénk fel, a horchata könnyedén elkészíthető mandulaitallal és egy kis fahéj, valamint vanília hozzáadásával.
  • Indonézia ízeit a Soto Ayam, vagyis kókusztejes csirkeleves segítségével idézhetjük elő.
  • Amennyiben thai hangulatot szeretnénk teremteni, a Tom Kha Gai kókusztejes zöldséglevessel érdemes próbálkozni, kedvünktől függően csirkével vagy rákkal tálalva.
  • Az indiai ételek rajongóinak pedig a kókusztejes lencse- vagy burgonyafőzelék lehet saját készítésű kedvence!

közösség

további frisss

lap tetejére