Így alakul át Szombathely belvárosa a Szent Márton-terv nyomán

frisss.hu, fotó: Hornyák Emőke • 2015. december 07., hétfő •
A miniszterelnöki bejelentésekről Hende Csabával beszélgettünk (2.)
Így alakul át Szombathely belvárosa a Szent Márton-terv nyomán

Miniszterelnök szombathelyi látogatása során aláírásra került egy dokumentum, ami összesítve 80-100 milliárd forintos fejlesztési források biztosítását garantálja Szombathely számára. A közlekedési fejlesztések után most a Szent Márton-tervről kérdeztük Hende Csabát.

Bár nem a Szent Márton-terv részeként, de azért említsük meg, felépült egy csodálatos új oktatási intézmény, a Brenner János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium. A Székesegyház viszont már a Szent Márton-terv keretein belül újult meg, most zajlik a Püspöki Palota felújítása és rengeteg tervről hallhattunk az elmúlt időszakban. Miniszterelnök úr újabb 5 milliárd forintos támogatásáról biztosította a várost. 

Valóban, a Brenner iskola közel 3 milliárd forintba került, mely összeg nagy része Európai Uniós forrásból származott. A Szent Márton-terv megvalósításához a kormány eddig 2,5 milliárd forintot biztosított a Katolikus Egyház számára. Ebből a keretből újult meg a Székesegyház, most a Püspökvár felújítása zajlik. Emellett a város elképzeléseinek megvalósításához járult hozzá a kormány eddig 2,5 milliárd forinttal és ehhez jön majd jövőre újabb 5 milliárd forintnyi támogatás. 

Akkor összesen 10 milliárd forintról van szó?

Igen, plusz 800 millió forint, amivel az emlékév méltó programjainak megvalósításához járul hozzá a kormány. Hiszen ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy itt született Európa egyik legfontosabb védőszentje, a francia királyok patrónusa, Buenos Aires egyházmegyéjének védőszentje, akinek születése 1700. évfordulóját készülünk megünnepelni, fontos, hogy megfelelő költségkeret álljon rendelkezésre. Hálásak vagyunk, hogy a kormány ezt biztosítja számunkra. 

Pár hete derült ki, hogy Ferenc pápa nyilvánosságra hozott jövő évi tervei között nem szerepel a magyarországi látogatás. Van azért még remény, hogy ismét Szombathelyen köszönthessük a katolikus egyház vezetőjét?

Mindenképpen. Az igazság az, hogy miután őszentsége egyházfő is, valamint Vatikán államfője, az ő meghívásának is több szálon kell megtörténnie. Az első lépés az volt, hogy a megyés püspök úr, polgármester úr és jómagam azzal a kéréssel fordultunk a kormányhoz, hogy 2016-ot nyilvánítsák Szent Márton emlékévvé. Ez meg is történt, köszönjük. A második lépésben az egyház részéről Erdő Péter bíboros és Veres András püspök úr egyházi vonalon, Áder János Köztársasági Elnök úr az állami protokollnak megfelelően hívta meg Ferenc pápát a 2016-os év során bármikor egy magyarországi látogatásra. Áder János magánkihallgatáson is járt őszentségénél, ott szóban is megerősítette a meghívás tényét, amelyet a pápa akceptált, ami figyelembe vételt jelent. Magyarország biztosította fogadókészségéről állami, egyházi szinten. Ehhez csatlakozott Szombathely, mint Szent Márton szülővárosa. 

Ferenc pápa Buenos Aires egykori érsekeként különös figyelemmel viseltet Szent Márton felé több okból is. Egyrészt Buenos Aires védőszentje Szent Márton, másrészt a Szent Márton-i szellemiség különösen közel áll hozzá, hiszen nem véletlen, hogy ő az első pápa, aki Szent Ferenc nevének felvételével jelezte a segítés és a karitász fontosságát. 

Puskás Tivadar polgármester úr Szombathelyen elkezdett „Segítés városa” elnevezésű programját olyannyira támogatja miniszterelnök úr, hogy egyetért az országos szintű programmá emelésével is. Ugyanis bár sok fontos dolog van az életben, de a legfontosabb mégiscsak az élet mag, hogy képesek legyünk egymáson segíteni veszély esetén, meg tudjuk menteni adott szituációban mások életét. Ez a cselekedet a megmentőnek önbecsülést ad, a megmentettnek pedig a legértékesebbet, az életét. Ha általánossá válik ez a tudás, öntudatra való ráébredés, annak pozitív hatásai lesznek az élet egyéb területeire is.

Összegezve tehát, mi minden szinten készek vagyunk Ferenc pápa fogadására, a méltó körülmények megteremtésére, ebben a kormány száz százalékosan támogat bennünket. A végső döntés természetesen Ferenc pápáé, de mi továbbra is bizakodóak vagyunk a látogatását illetően. 

Visszatérve a Szent Márton-terv város-rehabilitációs elképzeléseire, mire számíthat a szombathelyi polgár, hogyan alakul át a belváros a tervek nyomán?

Ha rátekintünk Szombathely térképére láthatjuk, hogy több centruma alakult ki a városnak, miután az nem tervezőasztalon készült. A különböző korokban másutt voltak a városközpontok. Ahhoz, hogy ezek a központok egy élő, lüktető, átjárható, bejárható, valamint Szent Márton szellemiségére felfűzhető fizikai teret alkossanak, létre kell hozni a kapcsolatot a Szent Márton templomból kiindulva a Fő téren át egészen az Ady térig. A legenda és a valószínűség szerint is a mostani Szent Márton templom a névadó szülőházának helyén épült fel, tehát mindenképpen ez kell legyen a kiindulópont. Ráadásul mellette található Európa legrégebb óta működő temetője. 

Első lépésként megújult a templom és az előtte található tér is. A következő feladat, hogy felújításokkal egybekötve össze kell kötni ezt a teret a Fő térrel. Aztán a Berzsenyi tér felé tovább haladva a gyönyörű Székesegyházzal és a megújuló Püspökvárral találkozunk. Ha ezt a vonalat tovább visszük, akkor látható a logika a terveknek megfelelően a Székesegyház és a kollégium közötti kapu megnyitásában, amivel a Romkerten keresztül az Ady térre jutunk. Így merült fel annak a régi tervnek a megvalósítása, hogy a buszpályaudvart költöztessük át az a vasútállomás közelébe. Persze, ez mind rengeteg munkát, közös gondolkodást jelent még, de a lényeg az irány már világosan látszik. 

A Berzsenyi tér átépítéséről is lehetett hallani a legutóbbi közgyűlésen.

Igen, ez egy nagyon fontos eleme a programnak, szeretnénk, ha a Berzsenyi tér alapvetően sétáló övezetté válna, kevesebb gépjármű közlekedéssel. A tervezés folyamatban van, a megvalósítás mindenképpen a Szent Márton-terv keretein belül várható. Az viszont már most biztos, hogy a Püspökvár egy új szárnnyal gazdagodik majd, ami azt jelenti, hogy újra felépítjük a lebombázott részét. Bár nem kapcsolódik szervesen a terv ezen részéhez, mégis rendkívül fontos, hogy a Szent Márton-terv keretein belül megújul a Savaria Múzeum homlokzata, valamint megvalósul a kert rekonstrukciója is beleértve az egykori kerítés helyreállítását. 

Már csak az a kérdés, a felsorolt, kétség kívül nagyszabású tervek megvalósítása mennyi időt vesz igénybe, illetve mi történik, ha közben mégiscsak Szombathelyre látogat Ferenc pápa. El tud készülni ennyi minden mondjuk egy jó félév alatt?

Először is bár 2016 tavaszától bármikor óriási megtiszteltetés lenne számunkra a katolikus egyházfő látogatása, azért a Szent Mártonhoz való kötődés miatt a november eleji látogatás tűnik a legkézenfekvőbbnek. Másodszor, ismerve őszentsége személyiségét, őt biztosan nem zavarná, ha itt-ott lát egy földkupacot, vagy folyamatban lévő építkezéseket. A munkálatok ettől függően hamarosan elkezdődnek, a 2015-re igért 2,5 milliárd forint megérkezett a város számlájára. Ugyanakkor az Ady tér rekonstrukciója a buszpályaudvar költöztetésével biztosan nem tud ilyen gyorsan elkészülni, az önmagában egy újabb 4 milliárd forintos fejlesztést jelent. Emellett szeretném mindenki figyelmét felhívni, hogy egy város jövőjét nem egy-két ember, íróasztal mögött ülve határozza meg, hanem azt a polgárok alakítják ki. Javaslom mindenkinek a tervezésben való részvételt, hiszen később ők lesznek azok, akik majd birtokba veszik vállalkozásaikkal, üzleteket, kávéházakat nyithatnak például. Nekünk arra kell felkészülnünk, hogy minden bizonnyal megnövekszik a város turisztikai vonzereje, a vendégforgalom és ez a gazdasági élet élénkülését is jelenti majd. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére