Ifjú íjászokat toboroznak Szombathelyen

Nemes Judit/Frisss - fotó: Tóth Arnold • 2017. április 26., szerda •
A Nibur-Haladás VSE íjász szakosztálya nemcsak versenyeket rendez, hanem már az edzőképzésbe is bekapcsolódott.
Ifjú íjászokat toboroznak Szombathelyen

Igazán látványos és rendkívül nagy koncentrációt igénylő sport az íjászat. A szombathelyiek amúgy is kimagasló teljesítménnyel rukkolnak ki minden versenyen, ráadásul kontinensbajnokkal is büszkélkedhet a Haladás. Takács Gergő az íjász szakosztályának vezetőjével beszélt Nemes Judit a Frisss FM 97.7 hírszerkesztője.

Legutóbbi hétvégén rendezték meg Jákon a Walking Hunter elnevezésű versenyt. Sikeres volt a rendezvény?

Nagy örömmel mondhatom, hogy igen. 2013-ben jött az ötlet és indítottuk útjára, hogy minőségi versenyt biztosítsunk az íjászok számára. Szerencsére évről-évre emelkedik a színvonal és elmondhatjuk, hogy immár tradícióvá vált ez a megmérettetés.

Októberben pedig jöhet a folytatás?

Azért kellett október utolsó napjaira kitűzni a versenyt, hogy az ország legjobb íjászai is eljöjjenek. Szeretnénk rekordszámú nevezővel búcsúztatni majd az idei esztendőt. Egyébként ez a verseny az utolsók egyike lehet a nyugati régióban.

Mi a titka ennek a sportágnak, miért szeretik annyira az íjászatot?

A legtöbb sportággal ellentétben egyéni felmérésről van szó. Ezért az introvertált személyiségű fiatalok is kipróbálhatják magukat. A másik titka pedig, hogy kortalanul űzheti bárki. Nem meglepő, hogy 8-9 éves gyerekek mellett 50-60 éves hölgyek és urak is versenyeznek. Egyébként fontos, hogy rendszert adjunk a fiataloknak, így kevesebb az esély arra, hogy elkallódjanak.

Gondoltak arra, hogy növeljék az egyesület taglétszámát?

Természetesen. Jelenleg is több iskolával egyeztetünk, hogy heti foglalkozás szintjén - akár szakkör jelleggel is - megismertessük a gyerekekkel ennek a sportágnak a szépségeit. Ennek egyébként van egy másik oldala is, hiszen a fiatalok képzéséhez felkészült, képzett szakemberekre is szükség van.

Ennek fényében kifejezetten jó hír, hogy a vasi megyeszékhelyen edzőképzés van folyamatban.

Mivel megfogalmaztuk a célokat, ezért igyekszünk ennek megfelelni. Március végén kezdődött az edzőképzés és hamarosan vizsgáznak az ifjú edzőjelöltek. Nagyon jó lenne, ha aktívan részt tudnának venni majd a sportéletbe - akár a gyerekek képzésében is.

A nyáron, kontinensviadalon is láthatjuk a Haladás íjászait. Milyen eredményeket vár?

Ausztria ad otthont az Európa-bajnokságnak és kifejezetten nagy öröm, hogy több válogatott kerettaggal is büszkélkedhetünk. Több korosztályban és kategóriában is érintettek vagyunk. Nagyon örülnénk, ha a Haladásból beválogatott versenyzők a dobogón végeznének. A júliusi kontinensviadalra keményen készülünk, szeretnénk szép eredményeket elérni.

(A fényképek a 2016-os gyermeknapon készültek)

közösség

további frisss

lap tetejére