Idén is támadnak a púposszúnyogok?

Frisss/888/Katasztrofavedelem.hu - fotó: Frisss • 2017. július 04., kedd •
Egy átlagos szúnyogcsípéshez képest, ennek a vérszívónak a csípései fájdalmasabbak és nagyobb duzzanattal is járnak.
Idén is támadnak a púposszúnyogok?

Tavaly okozott kisebb pánikot Vas megyében, amikor egymás után töltötték fel az emberek ismeretlen eredetű, óriási duzzanattal járó csípések nyomait, amely a test egész területén megtalálhatóak voltak. A háziorvosi szakrendeléseket tucatszám keresték fel az emberek a csípésekkel, amelyek nagy viszketéssel, váladékozó sebekkel járt.

Ekkor még csak feltételezték a szakemberek, hogy rovarcsípésről lehet szó, majd néhány vizsgálat után kiderült, hogy az eset felelőse a púposszúnyogok voltak, amely az utóbbi években jelentősen elszaporodtak. Ezekről a rovarokról egyébként egy magyar kutató, dr. Tömösváry Ödön készített feljegyzést, amikor Galambóc vára melletti gazdaságban sorra elpusztultak a haszonállatok, miután a vérszívók a lovak, szarvasmarhák orrlyukain berepülve, csípésükkel vérszegénységet, bevérzéseket okoztak.

A rovarok ellen az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által koordinált szúnyoggyérítési program folytatódik. Az OKF helyettes szóvivője, Mukics Dániel közlése szerint a június eleje óta tartó program keretében eddig 316 ezer hektáron 764 település környékén irtották a vérszívókat. Ha az időjárás ezt lehetővé teszi, ezen a héten 60 ezer hektárt fognak kezelni, ami 160 települést érint majd. A múlt héten Komárom-Esztergom megyében, Győr és a főváros környékén folytattak kezeléseket a szakemberek. Ezen a héten a viharos időjárás miatt eddig elmaradt irtást is pótolják a területen, ezen kívül Jász-Nagykun-Szolnok, Győr-Moson-Sopron, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Vas megyében írják a rovarokat.
 

Cseszlék

A púposszúnyogok családjába (Simuliidae) tartozhatnak a szombathelyi vérszívók is, azon belül pedig a cseszléknek nevezett csoportba. Ezek kicsi, néhány milliméteres rovarok, Magyarországon több mint 20 (világszerte nagyjából 1800) fajuk fordul elő és árvizes-csapadékos időszakban elszaporodhatnak.

A csípőszúnyoggal ellentétben a púposszúnyog nem szúr annyira mélyre, inkább felszíni hajszáleret keres. A szúnyogokénál szélesebb sebet okoz, aminek a helyén bevérzés alakulhat ki, ezért van az is, hogyha elvakarjuk a csípést, akkor az vérezni kezd. A púposszúnyog némán repül és inkább légy, ezért sokkal közelebbi rokona a bögölynek, mint a szúnyogoknak.
via

közösség

további frisss

lap tetejére