Ide vidd a párod az ősszel, 5+1 tipp

Szerző: Nemes Judit Forrás: IBUSZ Utazási Iroda • 2015. szeptember 21., hétfő •
Az évszak legkedveltebb úti céljait kerestük fiatalok, fiatal párok számára, ehhez az IBUSZ utazási iroda segítségét kértük. A tippeket Békés Ildikó a szombathelyi IBUSZ Utazási Iroda irodavezetője adta.
Ide vidd a párod az ősszel, 5+1 tipp

Íme, az ötös lista: Prága, Róma, Isztambul, Szicília, Bled.

Prága

Miért éppen Prága? Hangulatos utcák, számos látnivaló jellemzi, múzeumokkal, ódon épületekkel és természetesen sörözőkkel, kocsmákkal.

Mivel utazz? Autóval, autóbusszal.

Milyen szállást válassz? Érdemes hotelben szobát foglalni önellátással, reggelivel vagy félpanzióval.

Mit nézz meg? A Hradzsint: nevezetességek sora található itt, emellett csodás a kilátás a városra. A Szent Vitus Katedrálist, ez Prága és egész Csehország legnagyobb, és legfontosabb egyházi épülete, koronázási helyszín. Az Aranyművesek utcáját, ez Prága legkisebb utcája, pici házakkal. A Károly-hidat, lélegzetelállító kilátásban lehet részünk.

Prága

Milyen ételt, italt próbálj ki? Vétek lenne kihagyni a helyi ízeket, ám azzal számolni kell, hogy nem éppen diétásak a fogásaik, sok a hús és szeretik a tésztafélék közül a különböző gombócokat. Tipikusan prágai étel a disznóhús káposztával és gombóccal, de a vadhúsból és gombából készült fogásaik is nagyon ízletesek. Ha ital, akkor természetesen a méltán híres cseh sör.

Mennyibe kerül az út? Egy négy nap-három éjszakás utat két főre nagyjából 120 ezer forintból ki lehet hozni, ha szervezett útban gondolkodunk, ehhez plusz költségként jöhet még fakultatív program.

Itt egy pénztárcabarát út az IBUSZ-tól!

Extra Tipp: 2015. november 8-án Madonna koncert lesz Prágában. Koncertjegy és szállás is foglalható az IBUSZ-ban!

Róma

Miért éppen Róma? Az "örök város", Olaszország szívében, ahol még októberben is elegendő a rövid ujjú póló. Ókori, reneszánsz, barokk épületekkel, romokkal, múzeumokkal, igazi kulturális fellegvár. Mindemellett romantikus séták és lánykérés helyszínéül is remek választás.

Mivel utazz? Célszerű repülővel utazni, ha csak egy hosszú hétvégére tervezzük a kiruccanást, az út túl hosszú és fárasztó lenne autóval vagy busszal.

Milyen szállást válassz? Itt is érdemes hotelben megpihenni, és javaslatot kérni az utazási irodától, hogy az általunk kiválasztott látványosságok nagy részéhez közel legyen, esetleg tömegközlekedési csomóponthoz is, és nem utolsó sorban a pénztárcánkhoz, stílusunkhoz is igazodjon.

Róma

Mit nézz meg? Róma egyike azon városoknak, amiket nem lehet egy kirándulás alkalmával teljesen bejárni, mindig akad egy-egy látnivaló, amire nem jut idő vagy éppen lehetőség. Pár nevezetességet említve: Szent Pál Bazilika, Spanyol lépcső, Trevi-kút, Pantheon, Navona-tér, Vatikán Múzeum, Szent Péter Bazilika, Colosseum, Forum Romanum, Angyalvár, Villa d'Este. Ha tehetjük, fedezzük fel a hotelünkhöz közel eső városrészt, a kis utcákat élvezzük a pezsgést, akár egy kávézóban, akár egy padon ülve a várost szemlélve akár nappal, akár éjjel.

Milyen ételt, italt próbálj ki? Végtelen az ízek palettája: tészta, tenger gyümölcsei, zöldségfélék mind-mind jellemzik a gasztronómiát. Ajánlott kipróbálni a pizzákon kívül például a lazac carpaccio-t, a bucatini all'amatriciana-t valamint a pasta con cacio e pepe-t is. Ha Rómában járunk, kávézzunk!

Mennyibe kerül az út? Ennél az útnál, ha szervezett, a prágaihoz képest jobban a zsebbe kell nyúlni, körülbelül 350 ezer forinttal lehet kalkulálni repülős út esetén két főre, és ehhez még igény szerint jöhetnek fakultatív programok.

Római sétáid során ne hagyj ki egyetlen látnivalót sem, az IBUSZ programjával semmiről nem maradsz le.

Isztambul

Miért éppen Isztambul? Mert a város ötvözi a nyugati és keleti kultúrát, a régit és az újat, látnivalókban és hangulatban egyaránt. Kis sikátorok mindenfelé és bazárok tucatja, keleti hangulattal. Szulejmán-rajongóknak kötelező :)

Mivel utazz? A nagy távolság miatt repülővel érdemes.

Milyen szállást válassz? Hotel ajánlott.

Mit nézz meg? Templomok, mecsetek, paloták bőséggel találhatók a városban, és bazárokból sincs hiány, sőt, Isztambul a világ legnagyobb bazárját is magáénak tudhatja. Nevesítve a látnivalókat: Hagia Sophia, Kék Mecset, Nagy Bazár, Egyiptomi Bazár. Ha már Isztambul, akkor érdemes hajókiránduláson is részt venni a Boszpruszon.

Isztambul

Milyen ételt, italt próbálj ki? Gazdag íz világ és változatosság jellemzi a török gasztronómiát, ha itt járunk ne csak éttermekben együnk helyi ételeket, a legjobb falatokra néha a bazársorok utcai ételárusainál bukkanhatunk. Bátran próbáljátok ki az édességeket is és persze a török kávét és teát is.

Mennyibe kerül az út? Két főre repülős út esetén 280 ezer forint körüli összegben gondolkodhatunk szervezett út esetében, ehhez itt is jöhet fakultatív kirándulás, amiért pluszban kell fizetni. Ajánlott egyébként szervezett út keretében indulni Isztambulba, így helyi idegenvezető segíthet kiigazodni a városban, ismeri a helyet, a szokásokat, kevesebb meglepetés érhet minket az út során. Figyelem! Útlevél kötelező!

Eligazít a Grand Bazárban az IBUSZ idegenvezetője.

Szicília

Miért éppen Szicília? rengeteg látnivaló, változatos tengerpart, remek konyha jellemzi az "olasz csizma" orránál található szigetet.

Mivel utazz? Célszerű repülővel.

Milyen szállást válassz? Hotelben érdemes megpihenni.

Mit nézz meg? Cataniát, Taorminát, Siracusa-t, az Etnát. Agrigentót. Forza d'Agrót, Savocát. Ez utóbbi ismerős lehet a Keresztapa kapcsán, ugyanis Francis Ford Coppola, a híres amerikai rendező itt forgatta a 4 Oscar-díjjal jutalmazott alkotását. A film és a szicíliai falvak rajongóinak közelező :) A bátor párok autót is bérelhetnek, így kettesben barangolhatják be a szigetet.

Szicília 

Milyen ételt, italt próbálj ki? A Caponatát, a szicíliai padlizsánragut; a Pasta alla Normát, ami spagetti paradicsommal, kecskesajttal, padlizsánnal és bazsalikommal; a Pesce Spadát, ami pedig grillezett vagy tekercsekben készített kardhal. Az édességek közül a briósban szervírozott fagyit érdemes megkóstolni és a granitát, ami pedig gyümölcsturmix jéggel.

Mennyibe kerül az út? Ha Szicíliát szeretnénk felfedezni, akkor célszerű szervezett utat választani, ahol a látnivalókat úgy válogatják össze, hogy ízelítőt lehessen kapni a sziget hangulatából és főbb nevezetességeiből. Egy ilyen 4-5 napos útnál két főre körülbelül 300 ezer forinttal lehet kalkulálni.

Fedezd fel Szicília szépségeit az IBUSZ szervezésével.

Bled

Miért éppen Bled? Itt van a szomszédunkban, Szombathelyről indulva, autóval nagyjából 3 és fél óra alatt meg lehet tenni az utat. A legjobb választás, ha nyugalomra vágyunk, a panoráma lenyűgöző, a bled-i tó szépsége páratlan, igazi kikapcsolódást nyújthat a város egy dolgos hét után.

Mivel utazz? Érdemes autóval utazni Bledbe.

Milyen szállást válassz? Szállodát, vagy kis panziót.

Mit nézz meg? Bled varázslatos panorámával körülvett kisváros Szlovéniában, a bled-i tóban egy kis sziget is található, amire emelték a Mária mennybemenetele templomot is. Kis érdekesség, hogy a templom helyén egykor a ®iva nevű szerelem istennőnek szánt szentély állt, ez egy külön apropót ad a szigetre látogatáshoz. A bledi szurdok pedig az aktív pihenést kedvelőknek kiváló lehetőség kirándulásra.

Bled

Milyen ételt, italt próbálj ki?  Bledben a gasztronómiai örökség és a konyhaművészet újítása is jellemző, aki itt jár, a bledi krémest mindenképpen próbálja ki.

Mennyibe kerül az út? Ha autóval megyünk, szállásunkat két főre, 2 éjszakára 45 ezer forintból ki lehet hozni, az árban félpanziós ellátás is van

Válogass kedvedre a bledi szállások közül az IBUSZ-nál!

Végül a +1: Zalakaros

Miért Zalakaros? Ha valaki nem akar a négy fal között maradni, de inkább Vas megyétől nem messze, belföldön pihenne, annak ideális lehet Zalakaros. Fiatal pároknak, családoknak jó választás: itt található nemzetközi hírű Gránit Gyógy- és Termálfürdő, a környék látnivalókban gazdag és számos tematikus programajánlattal csalogat.

Zalakaros (Fotó: http://segwaytura.zalakaros.co/)

Az aktív pihenés kedvelőinek igazi kihívást jelenthet a zalai dombság lankáinak meghódítása egy segway túra keretében. A három – négycsillagos szállodák nagyon kedveltek és magas minőséggel, széles szolgáltatás palettával várják a pihenni vágyókat.

Belföldi szállások foglalása kényelmesen az IBUSZ irodában.

----------------------------------------------------------------------------------------

IBUSZ Szombathely //Fő tér 44. //+36 94 314 141 // +36 20 449 74 50

További információ az IBUSZ honlapján és a Facebook-oldalán!

 

közösség

további frisss

lap tetejére