Testőrök védik az utolsó északi hím széles szájú orrszarvút

H.Maja • 2015. április 14., kedd •
Afrika déli részein nincs ekkora baj, de az északi utolsó hímnek lenne mit tennie…
Testőrök védik az utolsó északi hím széles szájú orrszarvút

Ceratotherium simum, azaz a széles szájú orrszarvú a páratlanujjú patások rendjébe, az orrszarvúfélék családjába tartozik. Az elefántok utáni legnagyobb szárazföldi állatunk hím példányai elérhetik a 370-400 cm hosszúságot és a 2300 kg-os súlyt. Egy-egy öregebb hím viszont akár 3600 kg-osra is megnőhet. Nevét a fűfélék legeléséhez alkalmazkodott széles szája miatt kapta, de nevezik fehér orrszarvúnak is, igaz, ez is egy tévedés következménye. A dél-afrikai búr telepesek által hollandul wijd-nek (széles) nevezett állatot értették az angol telepesek white-nak(fehérnek).

A kenyai rezervátumban élő

Sudan, az utolsó hím

két nősténnyel él együtt. Szarvát rendszeresen lefűrészelik, hogy kevésbé legyen vonzó az orvvadászok számára, de még így is többször próbálták elejteni. Ezért nem maradt más lehetőség, mint hogy fegyveres testőrök őrzik éjjel-nappal. Közben pedig minden lehetséges eszközzel próbálják rávenni férfiúi kötelességének elvégzésére. Még válogathat is a két nőstény közül, az igazi azonban az lenne, ha mindkettő megtetszene végre Sudannak és az elmúlt évek szomorú, folyamatos népességfogyása megfordulna.

Állatkertekben nem számít ritkaságnak a keskeny szájú orrszarvú, Magyarországon három helyen, Budapesten, Nyíregyházán és Veszprémben is találkozhatunk velük. A fővárosban ideális a helyzet, a bika és a tehén mellett két borjú is él,  így egy teljes család élvezi hazánk vendégszeretetét. A nőstény borjú 2007-ben, születésekor a világ első, mesterséges megtermékenyítés útján született orrszarvúja volt. Nem volt más megoldás, ugyanis az apa és az anya állat között együttélésük húsz éve alatt egyszer sem történt párzás. Veszprémben is négy egyed él. A korábban, Ausztriában bezárt Garnsendorfi Szafaripark egyik fő látványossága, Pablo költözött Magyarországra elsőként, majd 2010. tavaszán egy anyuka – Rebecca - érkezett akkor másfél esztendős lányával, Narunával. Hozzájuk csatlakozott aztán 2014-ben Rafiki, a fiatal bika Hollandiából.

közösség

további frisss

lap tetejére