Elindult az Állami Háztartási Nagygép Csereprogram keretében elnyert pályázatok beváltása

frisss, Femina • 2019. február 10., vasárnap •
A támogatással a jobb energiabesorolású termékekre nagyobb kedvezmény jár, így akár 45.000 forintot lehet spórolni. Az Euronics Műszaki Áruházlánc és webáruház ezért a legalább A++ besorolású elöltöltős mosógépek és kombinált alulfagyasztós hűtőszekrények népszerűségét jósolja. A legtöbb pályázatot mosógépre használja fel a lakosság.
Elindult az Állami Háztartási Nagygép Csereprogram keretében elnyert pályázatok beváltása

Jobb energiabesorolás, nagyobb kedvezmény

Hazánkban sokan elöregedett háztartási nagygépeket használnak. Az Euronics és a GKI 2018 júliusában készített 1200 fős lakossági felmérése szerint egy átlagos magyar háztartás 9,5 évente cseréli le hűtőszekrényét. Ezzel ennek a műszaki cikknek a leghosszabb az élettartama a háztartásokban.

A kutatásból az is kiderült, hogy a vásárlóknak egyre fontosabb a környezettudatosság és a műszaki termékek energia-besorolási szintje is. Ötből négy vásárló számára az ár után a fogyasztási adat a második legfontosabb szempont a döntésben. Ezt a trendet erősíti, hogy az Otthon Melege pályázaton elnyert támogatások összege annál nagyobb, minél magasabb energiakategóriájú készüléket választanak a nyertesek.

Az Euronics tapasztalata szerint a mosógépek között az elöltöltős kategória, azon belül is az A+++ készülékek, míg hűtőszekrények esetében az A++ besorolású kombinált alulfagyasztós típusok fogynak a leginkább országos szinten. A pályázat különálló fagyasztókra is beváltható, itt a legnépszerűbb energiabesorolás az A+.

Mikor térül meg a befektetés?

Nem mindenki van tisztában azzal, hogy a jobb energiafelhasználás hosszú távon milyen megtakarítást hozhat. „Egy normál méretű alulfagyasztós hűtőszekrény áramfogyasztását figyelembe véve az A+ és az A++ energiabesorolás közötti árkülönbség átlagosan 7 év alatt térül meg – azaz mindig érdemes a magasabb besorolású hűtőt választani. Ráadásul elnyert pályázattal ez a különbség nem a lakosság pénztárcáját terheli” – mondta el Hunyady László, az Euronics marketing és értékesítési igazgatója.

Jelentős a kereslet

Az Euronics Műszaki Áruházlánc és webáruház az pályázatok beváltásának időszakában jelentősen megérzi a forgalomnövekedést. A mosógépek esetében ez sokszor a 10%-ot is eléri, míg a hűtőszekrények esetében 3-5% között mozog a többlet kereslet. A tavalyi adatok alapján a cég szerint idén is a következő márkák lesznek a legnépszerűbbek:

Mosógép:

  1. Electrolux
  2. Whirlpool
  3. LG
  4. Bosch
  5. AEG

Hűtőszekrény:

  1. Zanussi
  2. Gorenje
  3. LG
  4. Electrolux
  5. Samsung

közösség

további frisss

lap tetejére