Huszonöt éve történt a Páneurópai piknik

szróbert-fidesz.hu • 2014. augusztus 19., kedd •
Fertőrákos és Sopronkőhida közelében húzódó vasfüggöny áttörésének eseményeire (1989) az emlékhely díszkútja és kopjafája emlékeztet. Ezen a helyen zajlott le 1989. augusztus 19-én a páneurópai piknik. Barátkoztak a drót két oldalán, a magyar-osztrák határon, közben szalonnát sütöttek. Aztán keletnémet csoportok jelentek meg, s a határőrök embersége avatta áttöréssé, a német újraegyesítést bevezető történelmi ténnyé a történelmi eseményt, melyre egy soproni konferencián emlékeztek meg.
Huszonöt éve történt a Páneurópai piknik

Gulyás Gergely országgyűlési képviselő szerint a 25 évvel ezelőtti események megteremtették Európa egységének lehetőségét.

A második világháború után kialakult jaltai rendszer lebontásának egyik legjelentősebb állomása volt a huszonöt évvel ezelőtt Sopronpusztán rendezett Páneurópai Piknik - hangsúlyozta a negyedszázaddal ezelőtt rendezett eseményre emlékező hétfői konferencián Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke.

Mint mondta, a jaltai rendszer a történelem talán legigazságtalanabb és legkegyetlenebb rendszere, amely jólétben, szabadságban és demokráciában élőkre és diktatúrába, rabságra és nélkülözésre ítéltekre osztotta a kontinenst, amelynek bukása Európa egységét hozta el. Szavai szerint erre az örökségre akkor vagyunk méltóak, "ha ezt a szabadságot mindannyian jóra tudjuk fordítani".

Utalt rá: a páneurópai piknikkel és azzal, hogy nem sokkal később Ausztriába engedték az országon keresztül Nyugatra tartó keletnémeteket, 1956 után Magyarország ismét a világsajtó címlapjaira került, az események pedig megteremtették Európa egységének lehetőségét, történelmi igazságtételt adva Németországnak, amikor utat nyitott, hogy "két mesterséges államból egy természetes jöjjön létre". Gulyás Gergely kiemelte: 1989-ben sikerült beváltani az 56-os forradalom célkitűzéseit.

Fodor Tamás, Sopron polgármestere beszédében arra hívta fel a figyelmet: a negyedszázaddal ezelőtt történtek különlegessége, hogy ilyen mérvű változások korábban "tűzzel és vassal következtek be", akárcsak az, hogy nem a meglévő állami, politikai struktúrák, hanem a civil szerveződések által generált mozgalmak voltak az események kezdeményezői,végigvivői.

Magas László, az egykori esemény szervezői által létrehozott Páneurópai Piknik '89 Alapítvány elnöke arra hívta fel a figyelmet: az időben előrehaladva mind széttartóbbak az egykori eseményekre vonatozó visszaemlékezések, ezért arra volna szükség, hogy mihamarabb elkészüljön a rendezvény "mindenki által elfogadott tényfeltárása".

Antall Péter, az Antall József Tudásközpont vezetője - megjegyezve, "mindenkinek megvan a maga 1989-es története" - arról beszélt, az eseményeknek és az azokat évtizedeken keresztül megelőző csendes ellenállásnak számtalan olyan névtelen hőse, áldozata van, akikről szinte semmit nem tud az utókor.

Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány budapesti képviseletvezetője szerint a piknik "békés és döntő lépés volt a hidegháború által megosztott Európa újraegyesítése felé, míg Hildigund Neubert, Türingia tartomány kancelláriájának államtitkára azt emelte ki: a nyugatra menekülő keletnémetek, akikre az NDK akkori államhatalma lövetett, nem akarták elhagyni hazájukat, de egy olyan országban sem akartak élni, ahol "megállt az idő", ők viszont az alapvető megélhetésen túlmutató "jövőt akartak".

közösség

további frisss

lap tetejére