Huszárok díszsorfala előtt koszorúzta meg Dr. Hende Csaba a 83-as gyalogezred emlékművét

NR - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. május 01., hétfő •
A tiszteletadás koronázta meg a szombathelyi Szent István parkban tartott hagyományőrző családi napot.
Huszárok díszsorfala előtt koszorúzta meg Dr. Hende Csaba a 83-as gyalogezred emlékművét

Május elsején, reggel 9 órakor a táborveréssel kezdődött meg a VII. Magyar Lovas Hadtörténeti Bemutató. Délelőtt a honvédség és a hagyományőrző egyesületek bemutatói kápráztatták el a kilátogatókat, délutánra pedig egy természetközeli majálissá változott a park.

A rendezvény célja, hogy a nemzetünk számára dicsőséges - erőt, önbizalmat és büszkeséget adó - történelmi korszakok, események felelevenítésével erősítse a nemzeti öntudatunk. Ezért, mint minden évben, idén is megkoszorúzták a 83-as gyalogezred emlékművét.

"Száz évvel ezelőtt, ezen a napon a mi hazánk - Magyarország -, immár harmadik éve süpped bele a háború mocsarába, és küzdött egy olyan háborúban, amelyben nyernivalója nem volt, vesztenivalója azonban annál több lett. Gróf Tisza István miniszterelnök felismerve a nemzeti érdeket, 1914. nyarán, a szarajevói merényletet követő bécsi Koronatanácsban a végsőkig, körömszakadtáig ellenezte a hadüzenetet, mert tudta, Magyarországnak nincsenek olyan érdekei és olyan igénye (különösen nem területi igényei), amelyeket egy háború révén kielégíthet" - mondta a koszorúzás előtti beszédében Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője.

A 83-as gyalogezredet Szombathely központtal hozták létre 1883-ban. Vas vármegyéből toboroztak katonákat, később pedig ők látták el a komáromi helyőrség döntő részét is. A 83-as gyalogezred katonáiként 6500-an haltak hősi halált. A gyalogezredet először a keleti frontra vezényelték, majd 1917 őszén vezényelték át őket az olasz frontra.

A VII. Magyar Lovas Hadtörténeti Bemutatót a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület elnöke, Sátory Károly városi képviselő hívta létre. Eleinte a Parkerdőben gyűltek össze minden évben a hagyományőrzők, most már a Szent István parkban tartják családbarát és rendkívül hangulatos hagyományőrző majálisukat.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére