Hűségtúra hőségben

Szita Róbert - Tóth Arnold • 2016. június 25., szombat •
A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület idén is megszervezte a hűségtúrát. A rekkenő hőségben lebonyolított nardai eseményen jártunk.
Hűségtúra hőségben

10 óra után néhány perccel kerékpárosok gyülekeztek a Tófürdő bejáratánál, hogy Koczka Tibor alpolgármester vezetésével megtegyék a Szombathely-Narda közötti mintegy 13 km-es utat. 

Ma már sokadik alkalommal veszek részt a túrán, melynek különös ünnepélyességet ad, hogy pont ma ünnepeljük feleségemmel a 33. házassági évfordulónkat. Mondtam is a nejemnek, hogy mivel tudnánk jobban ünnepelni, mint a hűségtúrán való részvétellel, így hát nyeregbe pattantunk és Nardáig kerekezünk – nyilatkozta honlapunknak az alpolgármester. 

A túra másik résztvevője, Vidos Péter kerékpárral közlekedik szinte mindenhová. 
A kerékpározás fontos szerepet játszik az életemben, hetente többször is nyeregbe ülök, még a hidegebb idők sem veszik el a kedvemet. Nagyon fontosnak tartottam, hogy itt legyek és remélem, hogy jövőre még többen leszünk – tette hozzá a sportember. 


Megtudtuk, hogy a hagyományteremtő szándékkal útjára indított „Hűségtúra a hűség falvaiban” elnevezésű kétnapos lovas túrát, felvonulást az 1921 és 1923 között történt magyar – osztrák határ-megállapítás történelmi és helytörténeti eseményeire alapozva szervezték meg. A résztvevők ilyenkor közösen ünnepelnek annak emlékére, hogy e nehéz időkben az érintett településeknek sikerült elérniük, hogy hazánk területén maradhassanak. A túra Szombathelyről indult és áthalad a „hűséges” falvakon. 

A Sátori Károly vezette Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület idén is lovastúrával tisztelgett azon települések egykori lakói előtt, akik 1923-ban hitet tettek hazájuk mellett, és döntésükkel elérték, hogy a falvak Ausztria helyett Magyarországhoz tartozzanak. Az immár országgyűlési határozattal is a leghűségesebb falvakként számon tartott határ menti települések – Narda, Felsőcsatár, Vaskeresztes, Horvátlövő, Pornóapáti és Szentpéterfa – voltak az idén, immár ötödik alkalommal is a lovas hűségtúra állomásai.

Szombat délelőtt érkezett a menet Nardára, ahol a Himnusz eléneklése után Hende Csaba országgyűlési képviselő találkozott a székely vendégekkel, majd köszöntőt is mondott. 


Meghatottan állok itt, immár sokadszor és leborulok az előző generáció tagjai előtt, akik kiálltak a magyar haza és a szent koronához való tartozás és az ezeréves Magyarország mellett. Ennek a hihetetlen bátorságnak híre ment, mert a magyar parlament is törvénybe iktatta a vasi települések lakóinak hőstettét. A mai nardaiak nagyszülei, dédszülei tettek hitet amellett, hogy Magyarországhoz akarnak tartozni.  Ők, az 1920-as években azoknak a horvát embereknek a leszármazottai voltak, akik a török elől menekültek egykoron. Ezeknek az embereknek a szívük magyar volt. Soha nem szabad elfelejteni, hogy nardai eleink mekkora áldozatot hoztak annak idején, hogy most mi, itt magyarul beszélhessünk – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője.  

A nardai tamburások műsora után Németh Gáborné alpolgármester a helyi önkormányzat és a horvát nemzetiségi önkormányzat nevében elmondta, hogy halálos áldozatokat is követelt 1923-ban a magyar hazához történő ragaszkodás. 
Hozzátette: köszönet és hála illeti meg Hende Csabát, amiért oly sokat tett azért, hogy Nardát ma már megilleti a leghűségesebb település cím is. A hűség pedig kötelez. 


A nardai koszorúzás során az országgyűlési képviselő, a Klapka György Lovas Hagyományőrző Egyesület képviselői, Narda település vezetői, az erdélyi Háromszékről érkezett delegáció tagjai, valamint Balassagyarmat, a legbátrabb város polgármestere helyezték el a megemlékezés koszorúit. 


A nardai énekkar műsora után az országgyűlési képviselőnek apró ajándékot nyújtott át az alpolgármester. 
A felsőcsatári eseményekről vasárnap reggel olvashatnak honlapunkon. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére