Hoppá! A magyarok a legelhízottabbak Európában

frisss.hu Forrás: Népszava • 2016. március 18., péntek •
Ez derült ki egy új kutatásból.
Hoppá! A magyarok a legelhízottabbak Európában

Minden negyedik iskolás túlsúlyosnak számít – közölte a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, ami egy közös felmérést végzett a NESTLÉ-vel. Az OECD 2014-es egészségügyi kutatásából kiderült, hogy a magyarok a legelhízottabbak Európában. Az Egészségügyi Világszervezet nemrég közzétett jelentése szerint

41 millió öt év alatti gyermek túlsúlyos vagy elhízott. Európában a felnőttek 28 százaléka számít túlsúlyosnak, míg 2 és 17 éves kor között már minden ötödik gyerek elhízott vagy túlsúlyos. Jelenleg nagyjából 14 millió gyerek túlsúlyos, közülük 3 millió pedig kórosan el van hízva.

Épp ezért nem meglepő, hogy több olyan betegség megjelenik már gyermekkorban, ami erre a korosztályra korábban nem volt jellemző: például szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, cukorbetegség.  A kiskori szokásokat pedig elég nehéz elhagyni, ezért nagy valószínűséggel a túlsúlyos gyermekekből túlsúlyos felnőtt lesz.

A táplálkozáskutatók azt is megállapították, hogy az elhízás okai között szerepet játszik a kicsik első ezer napjának táplálkozása. Ugyanis nem elég az aktív életmód a mindennapokban, hiszen a kövérség megelőzését már csecsemőkorban el kell kezdeni. Egy példa: a nem megfelelő fehérjebevitel fokozza az inzulintermelést, ez pedig növeli az éhségérzetet, ami hozzájárul a súlygyarapodáshoz.

A gyerekek elhízásáért nyilván a szülők a felelősek. Nem mindegy, hogy a fiatalok milyen mintát látnak akár a családi, közös főzések során. Az egészségtudatos édesanyák több mint fele hetente legalább egyszer együtt főz a gyerekével. Ezekben a családokban a kicsik elsősorban a zöldségekkel, a tejtermékekkel és a főzelékekkel szemben is nyitottabbak, mint azon társaik, akiket nem, vagy kevésbé vontak be a konyhai tevékenységekbe. 

közösség

további frisss

lap tetejére