Hétvégén jön a Szent Márton Fesztivál

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. június 07., kedd •
Ingyenes koncertekkel, piactérrel, filmvetítéssel, ünnepi menettel várják az érdeklődőket.
Hétvégén jön a Szent Márton Fesztivál

Péntektől vasárnapig ismét Szombathelyen találkoznak a Szent Márton bevét viselő települések, és a jubileumi év tiszteletére az idén még több falu és város képviselteti magát: 21 helyről érkeznek a delegációk Szent Márton szülővárosába – kezdte a sajtótájékoztatóját Puskás Tivadar, miután megtekintette a Márton- 11 magyarországi település ünnepel együtt Szombathellyel (Hegyhátszentmárton, Kemenesszentmárton, Kisszentmárton, Kunszentmárton, Szalkszentmárton, Szilvásszentmárton, Tápiószentmárton, Tiszaszentmárton, Tótszentmárton és Pannonhalma). Az idei fesztiválra azonban szép számmal érkeznek a határon túli területekről is Szlovéniából, Horvátországból, Szlovákiából és Romániából is képviseltetik magukat. A legtávolabbról a Temesvár mellől érkező Magyarszentmárton településről jönnek, több mint 500 km-ről.

Fontos információ, hogy minden esemény és program nyilvános és ingyenes.

Vasárnap lesz a fesztivál legünnepibb napja, amikor a két szombathelyi Szent Márton ereklye helyszín: a Szent Márton templom és a Székesegyház között zajlanak a programok. A délelőtti szentmisén a vendégtelepülések is részt vesznek, majd onnan indul el a közös ünnepi felvonulás: zászlókkal, felvezető római IV. századi hagyományőrzőkkel. A díszes menettel a Szent Márton ereklye 1913-as hazahozatalának és ünnepének gesztusát szeretnék a szervezők újra felidézni. A menetet nézni is lehet, de bárki csatlakozhat is az ünneplőkhöz, akik így is kifejezhetik tiszteletüket Szent Márton előtt- tette hozzá Szommer Ildikó, a Szent Márton programiroda vezetője.

A Fő téren a vásári programok mellett a IV. századi római viseletekkel és harcmodorral is ismerkedhetünk, a színpadon pedig ismert művészek és a vendég együttesek fellépései váltják egymást.

A részletes programot is eláruljuk:

Június 10. (péntek)
8.30-9.30 A jó Pásztor – Tours-i Szent Márton élete c. film vetítése diákoknak az AGORA - Savaria Filmszínház Nagytermében (Regisztrációs jegy igényelhető: info@szentmarton.hu)
10.00 - 12.00 és 14.00-16.00 Szent Márton és Pannonia: Kereszténység a római világ határán – a Pannonhalmi Apátsági Múzeum és az Iseum Savariense közös kiállítása híres régészeti leleteket és számos aranytárgyat is felvonultat. A gyűjtemény Szent Márton szülőföldjének, Pannóniának közel öt évszázadát mutatja be. Az Iseumban szakmai vezetéssel gazdagítva tekinthető meg a kiállítás.(Előzetes bejelentkezés szükséges: Iseum Savariense)
16.00 -17.00 A jó pásztor – Tours-i Szent Márton élete c. film vetítése az AGORA – Savaria Filmszínház Kamaratermében (Regisztráció: Tourinform Iroda Szombathely, Király u. 1.)
18.00 Rutafának sok szép ága - Bognár Szilvia és Kónya István koncertje a Premontrei Gimnázium dísztermében
A gimnázium galériáján megtekinthető a Mindenkinek legyen egy köpenye című kiállítás. A plakátokat a szombathelyi Művészeti Szakközépiskola grafika szakos tanulói készítették.

Június 11. (szombat)
10.00- „Klostermarkt” – vásár a Fő téren. A Magyarországon található kolostorok, apátságok és míves portékákat létrehozó kézművesek hozzák el termékeiket bemutatásra és árusításra.
14.00-17.00 Szent Márton Látogatóközpont megtekintése. A távolról érkezőknek és a helyi érdeklődőknek nyújt betekintést Szent Márton életébe a délután folyamán nyitva tartó intézmény a Szent Márton Plébániatemplom szomszédságában.
14.00-17.00 Szent Márton Történelmi Sétaút bejárása. Az érdeklődő közönségnek szervezett séta azokat a helyszíneket mutatja be, amelyek a város ókeresztény hagyományaihoz kapcsolódnak. Találkozás a Szent Márton templomnál, indulási időpontok: 14.00 és 15.30!
15.00-22.00 Programok a Fő téren
Vásári program: Szent Márton legendája – vásári képmutogató játék,
Márton kirakó és Dr. Wächterné Lakatos Ágnes gyermekfoglalkoztatója
Színpadi programok:
15.00 Évkerék Társulat – Szent Márton dicsérete (muzsikás, dramatikus óriásbábos játék)
17.00 Cimbaliband koncert
18.30 Szent Márton köpenye - jelenetek egy utcai spektákulumból
20.00 Bohemian Betyars koncert

Június 12. (vasárnap)
9.00- „Klostermarkt” - vásár a Fő téren
9.00-9.30 A Szent Márton látogatóközpont megtekintése, amely minden érdeklődő előtt nyitva áll. A Szent Márton nevét viselő települések küldöttei a Szent feltételezett szülőhelyénél találkoznak, és ezzel elkezdődik az egész napos közös ünneplés. 
9.30-10.30 Ereklyés szentmise a Szent Márton templomban. Az istentiszteletet megelőzően Szombathely város polgármestere köszönti az egybegyűlteket.
11.00-11.30 Ünnepi felvonulás a Szent Márton templomtól a város Fő terén át a Székesegyházig. A menetet Szent Márton korának hagyományőrzői vezetik fel.
11.30-11.45 Közös ima a Székesegyházban a Szent Márton hermánál
13.00-17.00 Települések bemutatkozása a Fő téren. A kibővített vásárban a vendég települések bemutatják falujuk, városuk jellegzetességeit: kiadványokat, kézműves termékeket, ajándéktárgyakat.
13.00-17.00 A Legio Leonum és a Legio Brigetio IV. századi bemutatója
13.00-21.00 Programok a Fő téren
Vásári program: Szent Márton legendája – vásári képmutogató játék
Márton kirakó és Dr. Wächterné Lakatos Ágnes gyermekfoglalkoztatója
Színpadi programok:
13.20 Zenés színház Tiszaszentmártonból
13.50 Ének és tánc Tápiószentmártonból
14.10 Šmartno na Pohorju Tamburazenekar és Kórus(Szlovénia)
15.00 Körforgás – Szalóki Ági családi koncertje
16.00 Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármesterének köszöntője
16.05 Szent Márton köpenye - jelenetek egy utcai spektákulumból 
16.30 LAZ Női Kórus Šmartno pri Litiji (Szlovénia)
17.00 Sveti Martin na Muri tamburazenekar (Horvátország)
17.30 Rej Néptáncegyüttes Šmartno pri Slovenj Gradcu (Szlovénia)
18.00 Kobilje Néptáncegyüttes (Szlovénia)
19.30 A Muzsikás és Herczku Ágnes koncertje

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják! Bővebb információ itt.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére