Hende Csaba: nem változik a magyar biztonságpolitika

szróbert • 2014. július 21., hétfő •
A maláj gép múlt hét csütörtöki lelövése után sincs ok a magyar biztonságpolitika megváltoztatására – ezt nyilatkozta július 21-én a frisss.hu-nak Hende Csaba. A honvédelmi miniszter hozzátette, hogy az Amsterdamból Kuala Lumpurba tartó maláj utasszállító tragédiájának nincs közvetlen hatása hazánk biztonsági helyzetére, így ez semmilyen külön intézkedést nem igényel.
Hende Csaba: nem változik a magyar biztonságpolitika

Több ország vezetői is határozottan elítélték a malajziai utasszállító repülőgép kelet-ukrajnai lelövését, nyilatkozataikban a térségben jelenleg is fennálló status-quo megváltoztatását, és a tragédia nemzetközi vizsgálatát szorgalmazták. 

Hende Csaba a Szent György Lovagrend szabadegyetemi előadása után, a frisss.hu-nak adott interjújában hozzátette: A magyar légtérben évente mintegy 500 ezer légi jármű halad át, ezek irányítását, ellenőrzését és a kijelölt pályáról való letérők helyes útra való visszaterelését a magyar polgári és katonai légi irányítók, valamint a Magyar Honvédség Gripen repülőerői és pilótái közösen végzik. Összességében elmondható, hogy megnyugtatóan szavatolni tudjuk hazánk biztonságát.  

Közben Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő egy rádióinterjúban azt mondta, hogy egyre mélyül az orosz-ukrán konfliktus. Szerinte most az a legnagyobb kérdés, hogy miért tért el a gép az eredeti útiránytól, valamint, hogy mikor fogja felvállalni valamelyik fél a felelősséget a katasztrófáért.  

közösség

további frisss

lap tetejére