Hende Csaba: megígértük és megcsináltuk!

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. augusztus 18., csütörtök •
Október második felében már az új M86-os szakaszon közlekedhetünk, mellyel 15-20 percet faraghatunk le a menetidőn.
Hende Csaba: megígértük és megcsináltuk!

Csütörtök délelőtt sajtóbejáráson tekinthettük meg startra kész M86-os út még épülő, befejező szakaszát. A helyszínen Loppert Dánieltől, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs igazgatójától megtudtuk, az aszfaltozás és a szalagkorlátok építése is befejeződött. Jelenleg a vadvédő kerítések kiépítése folyik, cserje,- és fatelepítések, a csapadékvíz-levezetőárok árok burkolása, a forgalomtechnikai eszközök kihelyezése, valamint az elválasztó sávok felfestése.

Október második felében már átadják az utat, ezzel 15-20 percet faraghatunk le a menetidőn. 45 perc alatt lehet majd Szombathelyről Győrbe érni, mindössze 2 óra alatt pedig Budapestre.

Fotó: NIF Facebook

"Ez az út történelmi jelentőségű, nehéz lenne túlbecsülni, hiszen újra bekapcsolódunk az európai vérkeringésbe amiből még Trianon kapcsolt ki minket. Most egy közel száz éves történetet zárunk le. A szerződés szerinti határidőre elkészül az M86-os út, mégis azt mondhatom, hogy óriási a késés, mivel 2006-ban az akkori kormány helyi képviselői, és az akkori polgármester is megígérte, hogy 2010-re elkészül az út, és négy sávon tudunk autózni Győrig. Mégsem így lett. 2010-ben mindössze 3,5 kilométer volt kész ebből az útból, sőt a kormányváltáskor kiderült, hogy sem az építkezéshez szükséges kisajátított földterületek nem állnak rendelkezésre, a szükséges engedélyek sincsenek meg, sőt pénz sem volt már rá. Én nagyon szeretném meghallgatni az akkori illetékesektől, hogy történhetett ez meg? Eddig nem érkezett magyarázat, nem számoltak el ezzel. Most akkor ezért ki a felelős?" -mondta el a frisssnek Hende Csaba, országygyűlési képviselő.

"Nekünk szerencsére sokat beszélni nem kell, ez győzelem. De hozzá kell tennem, hosszú idő volt, mire ezeket a hiányokat pótolni tudtuk, közel 200 milliárd forintról van szó.

Mi megígértük, hogy elkészül, és megcsináltuk" - tette hozzá.

Puskás Tivadar polgármester kiemelte, Szombathely számára nagyon fontos, hogy bekapcsolódik a közlekedés vérkeringésébe. Minden fejlődésnek az az alapja, hogy a közlekedési utak legyenek. Lényeges szempont az is, hogy az átmenő forgalom elkerüli a várost.

Ágh Péter a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, nem csak Szombarhely szempontjából fontos pillanat ez, hanem most már Vasegeszeg, Vámoscsalád és Répcelak települések is felszabadulnak az átmenő forgalom alól. Vas megye gazdasági potenciálja egyértelműen nőtt az M86-os úttal. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére