Hende Csaba: közeledik a német és a magyar álláspont a migráció kérdésében

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke (archív) és Hende Csaba Facebook-oldala • 2016. május 23., hétfő •
Többnapos tárgyaláson járt Berlinben Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke, Gál Kinga, az Európai Néppárt alelnöke, Prőhle Gergely helyettes államtitkár, volt berlini és berni nagykövet, valamint Hende Csaba, Vas megye országgyűlési képviselője a FIDESZ képviseletében.
Hende Csaba: közeledik a német és a magyar álláspont a migráció kérdésében

 – Több mint húsz vezető politikussal találkoztunk, tárgyaltunk, cseréltünk eszmét azon a berlini konzultáción, amelyet a CDU, a konzervatív néppárt szervezett. Természetesen szót váltottunk a migráció kérdéséről is, amelynek eltérő a megítélése a két ország kormánya között – számolt be Hende Csaba a Frisss FM-nek. Vas megye országgyűlési képviselője azonban úgy tapasztalja, az utóbbi időben közeledtek az álláspontok. – A németországi belpolitikai vitáknak kétség kívül a migránskérdés áll a középpontjában, heves nézeteltérések vannak az országon belül.

A hazaérkezésünket követően jelent meg például a bajor miniszterelnök interjúja, amelyben immár nyíltan és igen élésen bírálja Angela Merkel menekültpolitikáját és azt a véleményt hangoztatja, hogy megalapozatlan, előkészítetlen és káros volt a „Mindenkit tárt karokkal fogadunk” politika, illetve az a hozzáállás, amit a tavaly nyári nagy menekülthullám idején Németország mutatott – magyarázta Hende Csaba. Hozzátette: ugyanakkor látni kell, hogy a német gazdaság – hasonlóan a szombathelyihez - súlyos munkaerőhiánnyal küzd, szinte már egyáltalán nem találni szakembert. A jelenlegi helyzet csak úgy fenntartható, ha lesz elég, a munkaerőpiacra belépő szakember. Mivel ezt saját erőből nem tudják megoldani, a tárgyalópartnerek becslése szerint évi négyszázezer embert kell befogadni ahhoz, hogy a német gazdaság teljesítménye megmaradjon.

Hende Csaba a tárgyalópartnereket arról is kérdezte, hogy a Németországba érkező közel-keleti, afrikai és közép-ázsiai menekültek hány százaléka illeszkedik majd be a német munkaerőpiacba. Egy optimista feltevés szerint két év elteltével a gazdasági bevándorlók, menekültek tíz százaléka, tíz év múlva az ötven százalékuk, tizenöt év múlva pedig a 75 százalékuk áll munkába. Egyre több azonban a zaklatások, a nők molesztálása kapcsán megjelenő feszültség és indulat az országban. Sokan félnek attól is, hogy a migránsok beilleszkedése miatt a lakáspiacon kezelhetetlen helyzet alakul ki. Most még a migránsok jó része menekültszállásokon él, de előbb utóbb gondoskodni kell arról, hogy lakásban lakjanak, szakképzésre járjanak, nyelvismeretet szerezzenek. Ez mind-mind idő és pénz.

A CDU 43 százalékkal nyerte meg a 2013-as választásokat, most egyes felmérések szerint 30 százalék alatt áll a párt. A szociáldemokraták történelmi mélypontra, 19 százalékra estek vissza. Két tartományban is a jobboldali, migránsellenes AFD megelőzte a szociáldemokratákat. Egy hagyományos CDU-s, nyugat-német tartományban, ahol emberemlékezet óta a kereszténydemokraták kormányoztak, immáron a zöldek adják a többséget és kisebb koalíciós partnerként maguk mellé vették a CDU-t. Ez megrázó élmény a német belpolitikában. A nagy kérdés az, hogy megállítható-e a baloldal zuhanása és hogy mi lesz az AFD jövője. – Ahogy nálunk, Németországban is leghangosabban a baloldal pártfogolja a migránsokat. Ezen nem is kell meglepődni, hiszen alapvetően baloldali gondolat, hogy jó a kulturális sokszínűség, a társadalom akkor szép, ha színes. Úgy látszik, hogy ez a a németek tetszését nem nyerte el – fogalmazott Hende Csaba országgyűlési képviselő.

közösség

további frisss

lap tetejére