Hatala: javult a szubjektív biztonságérzet

SzR-HCs • 2015. április 17., péntek •
A bűnmegelőzés az egész társadalom közügye, mely akkor sikeres, ha mindent megteszünk az áldozattá válás és a bűnismétlés elkerülése érdekében – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyet Puskás Tivadar polgármester, Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke és Varsányi Péter, a Szombathelyi Közterület-felügyelet igazgatója csütörtök délután tartott. A sajtótájékoztató előtt a közgyűlés elfogadta Szombathely Megyei Jogú Város Közterület-felügyelet bázisára épülő bűnmegelőzési mintaprojektet.
Hatala: javult a szubjektív biztonságérzet

Olvasóink előtt ismert, hogy Szombathely az ország legbiztonságosabb városai közé tartozik. Az önkormányzat és a város vezetése az előző ciklusban sokat tett és a jövőben is tenni fog annak érdekében, hogy az állampolgárok szubjektív biztonságérzete tovább javuljon. Az elmúlt 4 esztendőben a térfigyelő kamerarendszer bővítésére, a közterület-felügyelet létszámfejlesztésére és a technikai eszközök beszerzésére közel 100 millió forintot biztosított a város közgyűlése. 

Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) kommunikációs igazgatója vezette le a sajtótájékoztatót, melyen a polgármester elmondta, hogy Szombathelyen is a biztonság a legfontosabb értékmérő. Hozzátette: az elfogadott program és az együttműködés SZMJV és az NBT között példaértékű lesz. 

Hatala József nyugállományú altábornagy kiemelte: a társadalomnak összefogva kell fellépni. Jelentős lehetőség rejlik a gazdasági vállalkozások, a sportegyesületek, és az időseket összefogó egyesületekkel történő együttműködésben is. Az NBT elnöke szerint az elmúlt időszakban a magyar állampolgárok jelentős része már elkerüli az áldozattá válást, emellett csökken a bűncselekményekre okot adó szituációk száma is, illetve maguk a bűncselekmények is. Megtudtuk, hogy az NBT az elmúlt 2 évben számtalan megelőzési programot támogatott és a települések, térségek jelentős eredményeket értek el, s így javulhatott a szubjektív biztonságérzet is. 
A májusban induló és két évig tartó mintaprojekt legfontosabb céljai között Garamvölgyi László megemlítette a komplex önkormányzati rendészeti tevékenységet végző közterület-felügyelet tevékenységének, valamint a rendészeti szervekkel való együttműködésnek a bemutatását, a bűnmegelőzési kultúra terjesztését, a lakóközösségek egymást segítő közösségi szemléletének kialakítását, a fiatalok, illetve az idősebbek prevenciós alapú társadalmi szocializációjának elősegítését, a település biztonságának fokozását, valamint a közösségi rendészet megteremtését.  
Varsányi Péter, a közterület-felügyelet igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a tevékenység teljes körben felöleli az önkormányzati közterület-felügyelet fogalmát. Hozzátette, hogy fontos volna az együttműködési megállapodást ez alkalommal is megtölteni tartalommal.  
Ágh Ernő, a bűnmegelőzési bizottság vezetője pedig azt nyomatékosította, hogy a civil lakosságot is szeretnék bevonni, ezért újra dinamizálják a szomszédok egymásért mozgalmat (SZEM). 
A frisss.hu megtudta, hogy a projekt megvalósítását a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács a központi költségvetésből kapott forrásból finanszírozza, az önkormányzat részéről a megvalósítás semmilyen anyagi forrást nem igényel. 
 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére