Három hétig tartott az évszázad szökése

frisss.hu, CNN, BBC • 2015. június 30., kedd •
Mindkét szökött rabot megtalálták, az egyiküket lelőtték, a másik kórházban van.
Három hétig tartott az évszázad szökése

Mint a frisss.hu is beszámolt róla, a 48 éves Richard Matt és a 34 éves David Sweat filmbe illő módon szökött meg a rendkívül szigorúan őrzött, New York állam-béli dannemorai börtönből. A létesítményből fennállásának 150 éve alatt még senkinek nem sikerült megszöknie, de az egész állam területén működő börtönökből is három nap volt a leghosszabb idő, amit egy szökést követően a rabok szabadlábon töltöttek.

A két, gyilkosságért elítélt fegyenc az azóta őrizetbe vett, 51 éves Joyce Mitchell, börtönben varrást és varrógép szerelést tanító dolgozó segítségével tudott kijutni rendkívül kalandos úton. Először az ágyuk mögött átfúrták és kivágták a fém fal egy részét, amit a feltételezések alapján a börtönben zajló más építési és átalakítási munkálatok zaja fedhetett el, legalábbis egyelőre a többi rab és az őrök kikérdezése sem adott más választ arra, hogyan tudták ezt észrevétlenül megcsinálni. A cellák mögötti járatban lemásztak több emelet mélységbe, majd a vízvezeték-hálózat mentén elértek egy téglafalhoz. Azon át eljutottak egy használaton kívüli csőhöz, amibe szintén lyukat vágtak, és abban másztak át a börtön külső fala alatt. Egy elméletileg leláncolt csatornafedőt átvágva pedig már ki is jutottak a börtöntől néhány száz méterre az utcára. A szökés közben pedig nem mellesleg arra is volt idejük, hogy egy smilley-s üzenetet hagyjanak hátra az egyik csövön „Szép napot!" felirattal.

Joyce Mitchell, a segítő

 

A szökés napján az esti fél 11-es létszámellenőrzésnél még a helyükön voltak, és az őrök csak a szombat reggel fél 6-os névsorolvasásnál fedezték fel, hogy kijutottak. A börtönben éjjelente kétóránként körbejárnak, és benéznek ugyan a cellákba az őrök, de ezt úgy cselezték ki, hogy kitömték az ágyukat, így órákon át nem vették észre, hogy eltűntek. 

A keresésükben több, mint 1000 rendőr vett részt, utánajártak a 2500 bejelentés szinte mindegyikének. Kiderült, hogy a nyomozó kutyák azért nem jártak sikerrel a követésükben, mert borssal szórták tele az utat, amerre mentek. Minden részletet előre kiterveltek, egy évig készültek a szökésre. Mindjárt az elején azonban módosítani kellet a terveken, mert az őket elszállító autó nem jelent meg a megadott helyen. Ezek után nem is Mexikó, hanem Kanada felé vették az irányt.

Matt-et pár napja a kanadai határ közelében az őt üldöző rendőrök lelőtték, Sweatet pedig tegnap sebesítették meg életveszélyesen. Andrew Cuomo New York-i kormányzó szerint David Sweatet a kórházban hétfőn sikerült kihallgatni, így derült ki, hogy társától öt nappal elfogása előtt vált el, mert úgy érezte, lelassítja.

közösség

további frisss

lap tetejére