Gyurácz Ferenc: mindig azzal foglalkozhattam, ami érdekelt

SzR • 2015. október 25., vasárnap •
Az idei Vas megyei Príma Díjat tudomány és oktatás kategóriában Gyurácz Ferenc néprajzos-muzeológus, a Vasi Szemle főszerkesztője vehette át.
Gyurácz Ferenc: mindig azzal foglalkozhattam, ami érdekelt

Gyurácz Ferenc 1955-ben született Körmenden, húsz éve a Vasi Szemle főszerkesztője, tíz éve működteti „Közép-Európa legnagyobb falusi könyvkiadóját”. És még egy jelentős évforduló: huszonöt évvel ezelőtt, 1989. március 15-én mondta el a szombathelyi Fő téren azt a beszédet, amelyet ma is a rendszerváltás legfontosabb helyi momentumai között tartanak számon.
Tizenegyedik alkalommal adták át a megyei príma díjakat, melyek megbecsülése – mint megtudtuk – semmit sem csökkent az elmúlt évek múlásával. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége megyei szervezete által szervezett esten a reálszféra adott kezet a humán szféra munkatársainak, a tudományok, a művészetek, a sport, és a kultúra legtehetségesebb megyei képviselőinek. 

A megyei príma
A múlt héten a sport megyei prímájáról olvashattak, ez alkalommal pedig a tudomány és oktatás kategória megyei prímája, Gyurácz Ferenc néprajzos-muzeológus következik. 
A szűkebb pátria elismerése ez a díj – hangzott el, amikor a kategória jelöltjeit Csejtei Andrást, a helyi oktatókórház onkológiai főosztályának vezetőjét, Dumovits Istvánt, Horvátzsidány és Olmód plébánosát, és Gyurácz Ferencet bemutatták a közönségnek. 
Gyurácz Ferenc néprajzos-muzeológus, a Vasi Szemle főszerkesztője mindeddig 6 könyvet jegyez, fontos számára, hogy olvashasson, egész életében – mint mondta – a ,,szolgálat etikát” preferálta, emellett igyekezett a szűkebb és tágabb környezetének is hasznára lenni.

A szerencsés
A kitüntetett, Gyurácz Ferenc elmondta: kétféle emberi becsvágy létezik, az egyik a dolgot részesíti előnyben, a másik pedig azt, hogy mit érhet el a dolog által.

A díjazott a múlt heti Príma gálán hozzátette: nagyon szerencsés helyzetben voltam eddig, mert mindig azzal foglalkozhattam, amit szerettem, ami érdekelt. Ugyanakkor sok mindent nem tettem azért, hogy befolyásoljam az emberek rólam alkotott véleményét.    

 

közösség

további frisss

lap tetejére