Győzd le a nikotinszörnyet! - a szombathelyi elterelés foglalkozásán jártunk

Szerző: Boros Patrícia - Fotó: huffingtonpost.ca • 2017. március 10., péntek •
Horváth Éva, huszonkét év masszív dohányzás után tette le a cigit, azóta lelkesen segít ebben másoknak is.
Győzd le a nikotinszörnyet! - a szombathelyi elterelés foglalkozásán jártunk

Horváth Éva önkéntesként segíti Szombathelyen azokat, akik szeretnék végleg lerakni a cigit, emellett gyakori vendége az Egyházmegyei Karitász Hársfa Ház – Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Nappali Ellátójának, ahol elterelést is tartanak. Nemrég mi is részt vettünk az egyik motivációs előadásán, és rengeteg dolgot megtudtunk arról, hogyan tehetjük le a leghatékonyabban a cigarettát.

Horváth Éva, huszonkét éven át cigizett és már kilenc éve nem gyújtott rá. Rögös út vezetett a leszokáshoz, de mint mondja, gyökeresen megváltozott ezzel az élete.

„Az egész egy „I love me” – szeretem magam – feliratú zoknival kezdődött, amit ajándékba vettem a lányomnak. Odaadtam neki, azzal a szöveggel, hogy „Szeretlek”. Aztán kiderült, hogy ez nem azt jelenti magyarul, mert felvilágosított, hogy az az „I love you”. Ekkor elkezdtem gondolkodni az előbbi mondaton. Szeretem-e magam egyáltalán? Ha igen, akkor miért nem teszek többet az egészségemért?” – kezdte el mesélni.

Fotó: huffingtonpost.co.uk

Nem sokkal ezután a kezébe került Allan Carr egyik könyve, ami teljesen máshogy közelíti meg a dohányzás kérdését. Olyan forradalmi ötleteket és módszereket tartalmaz, amikkel szinte gyerekjáték a leszokás.

„Bár többször el kellett olvasnom a könyvet, segített abban, hogy búcsút mondjak a ciginek. A módszer zsenialitása abban rejlik, hogy nem azt hangsúlyozza, miért kell leszoknunk, hanem arra világít rá, miért is dohányzunk. A leggyakrabban hangoztatott okok között szerepel például a megszokás, a lazítás és a koncentráció is. Ez azért is érdekes, mert az utóbbi kettő szöges ellentétben áll egymással. Míg az első egy kellemes állapot, addig a másik egyfajta erőfeszítés valamiért" - mondta. 

Érdemes minden bagósnak visszagondolni arra is, hogy miért szívta el az első szálat, illetve feltenni magának a következő kérdéseket:

  • A dohányos maga dönti el, hogy élete végéig egymás után szívja a szálakat?
  • Ha visszamehetnék az időben, akkor rágyújtanék az elsőre?
  • Szeretném, hogy a gyerekem dohányozzon?
  • A dohányzók többsége egy felmérés szerint nem kábítószerezne. Vajon miért?

 Miért csúszhatunk rá erre a potenciális méregre?

„A dohányzás drogfüggőség, csak még legális. Gyorsan hat az agyban, és nagyjából 20-30 perc múlva kiürül a szervezetből. Ezért jönnek az elvonási tünetek. Ráadásul, a dohányzás hatásmechanizmusa nagyon hasonló, mint az AIDS-nek. Nagyjából 10-20 év múlva fejti ki leginkább a negatív hatását. Szép lassan építi le az immunrendszert, melynek következtében rizikófaktort teremt a betegségek kialakulásában” – folytatta.

Fotó: stanfordhealthcare.org

Éva szerint a leszokáshoz nem akaraterő kell – mert ez kényszer -, hanem inkább szándék és persze, bátorság is. Sokan félnek ugyanis attól, hogy elvonási tüneteik lesznek, vagy unatkoznak majd.

„Nem egyszerű, mert először az egész gondolkodást meg kell változtatni a dohányzásról, utána jöhet a többi lépés. Hogy mit nyerünk azzal, ha letesszük ezt a mérget? Nemcsak egészségesebbek magabiztosabbak leszünk, hanem több pénz marad a zsebünkben, nem kell aggódnunk a kellemetlen szag miatt, megnő az önbecsülésünk és visszakapjuk azt a szabadságot, amit a függőség elvett tőlünk” – tette hozzá.  

Ha megszabadulnál a benned élő "nikotinszörnytől", akkor bátran látogass el Horváth Évához 2017. április 7-én 17 órakor a Humán Civil Házba (9700, Szombathely, Bem József u. 9/B.). A részvétel ingyenes!  

 

közösség

további frisss

lap tetejére