Győri Enikő: Van egy karakteres, magyar EU-politika

hirado.hu-fidesz.hu • 2014. április 28., hétfő •
Az uniós ügyekért felelős államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, ha összehasonlítjuk magunkat a környező országokkal, azt láthatjuk, hogy Csehország magasabban kezdett, és nem túl nagy tempóban fejlődgetett, Lengyelország és Szlovákia jóval mélyebbről indult, mint Magyarország, előbbi utolért, utóbbi lehagyott minket. Győri Enikő szerint nem annyira az Európai Uniótól függött, melyik ország hova jutott el, hanem a kormányok teljesítményétől.
Győri Enikő: Van egy karakteres, magyar EU-politika

Négy év kemény munka után tartunk ott, ahol voltunk tíz évvel ezelőtt, jönnek vissza a munkahelyek és javulnak a növekedési kilátások – érvelt Győri Enikő. Kiemelte: az uniós pénzeknek köszönhetően sikerült elkerülni az államcsődöt, és rengeteg uniós fejlesztés valósult meg az országban. Ilyen forrásból 500 ezernél több ember kapott képzést, több mint 2500 kilométernyi út, 2500 oktatási, 1200 egészségügyi intézmény épült, vagy újult meg. Minden egyes befizetett forint után 3 forint 30 fillért kaptunk vissza.

Beszélt arról is: ha az ember belép egy klubba, akkor annak a szabályait el kell fogadnia, de látni kell azt is, hogy a szabályok alakíthatóak. A magyar külügy keményen kiáll azért, hogy a szabályok mindenkire egyaránt vonatkozzanak, és ne legyen kettős mérce, ezt négy évvel ezelőtt a filozófiájuk részévé tették. Hangsúlyozta: el kell dönteni, mikor kell támadni, és mikor kell csöndben tárgyalni.

Kérdésre válaszolva elmondta: a pálinkaügyben lát megoldást, szerinte ezt a kérdést rendezni tudják úgy, hogy a pálinkafőzés ne ütközzön uniós szabályokba, és Magyarországon az emberek folytathassák ezt a tevékenységet.

Szólt arról is: vannak olyan témák, melyekben az az érdekünk, hogy mélyítsük az integrációt, az eurózónában például jobban össze kell hangolni a gazdaságpolitikát, különben összeomlik a közös valuta. Munkahelyeket kell teremteni, az uniós politikának ezt kell segíteni.

közösség

további frisss

lap tetejére