Guzmics Richárd: Magyarország újra felkerült az európai futball térképére

SzR - Fotó: goal.com és HornyáK Emőke • 2016. június 29., szerda •
A Szombathelyi Haladás egykori, a Wisła Kraków jelenlegi védője szerint felejthetetlen élmény volt Franciaországban 20-25 ezer magyar szurkoló előtt címeres mezben szerepelni.
Guzmics Richárd: Magyarország újra felkerült az európai futball térképére

A szombathelyi születésű magyar válogatott védő, Guzmics Richárd azzal vált ismertté a franciaországi Európa-bajnokságon, hogy 31,6 km/h-s sebességgel futott az osztrákok elleni első csoportmeccs egy pillanatában, s ezzel az EB csoportmeccsek első fordulójában ő lett a leggyorsabb játékos. Aztán persze kiváló teljesítményt nyújtott védőként is, hiszen többször is megbízhatóan szerelt, fejelt, sőt nem egy alkalommal meg is lódult a labdával, ezzel okozva zavart az ellenfél védelmének. A magyar válogatott 29 esztendős védőjével beszélgettünk, immár Szombathelyen, ahol a Városházán köszöntötték.

 

Fantasztikusan szerepelt a csapat, de a szurkolók is nagyon odatették magukat…
Minden meccs után hallottuk, hogy a magyar szurkolók hogyan tombolnak itthon, kaptunk videofelvételeket és fotókat is erről. Azt is megtapasztaltuk, hogy Budapesten több tízezer ember kint van az utcákon és hirdeti a csapatot. Nagyon örülünk neki, hogy ez az eredmény összekovácsolta az országot, a nemzetet, határokon innen és túl. Felejthetetlen élmény volt az Európa-bajnokság és örülünk neki, hogy újra egy nemzet lettünk. Hihetetlen élmény volt, hogy szinte hazai körülmények között 20-25 ezer magyar buzdítása mellett léphettünk pályára. Magyar városokká alakult Bordeaux, Marseille, Lyon és Touluose is. Tudtuk, hogy ilyen közönség előtt mindent ki kell adnunk magunkból és akkor mindig emelt fővel jöhetünk le a pályáról. 

A továbbjutás esélye reális célként lebegett a csapat előtt?
A szaksajtó egyáltalán nem várta tőlünk, hogy továbbjuthatunk a csoportból, ennek ellenére sikerült bebizonyítanunk, hogy számolni kell velünk. Három meccs után ügy nyertük meg a csoportot, hogy az izlandi mellett a kiváló erőkből álló, neves portugál és osztrák csapatot is megelőztük. A Cristiano Ronaldo vezette portugálok elleni meccshez is sikerült felnőnünk és az EB addigi legjobb és legtöbb gólt hozó meccsét produkáltuk. Három gólt rúgtunk és mindannyiszor együtt tudtunk ünnepelni a saját közönségünkkel. Szurkolósereg és a csapat egymásra talált. 

A belgák elleni nyolcaddöntő szebben is alakulhatott volna?
Persze, szerettünk volna a belgák ellen is továbbjutni, de ez a meccs sajnos csalódás, az utolsó meccsünk, a négygólos különbséget túlzásnak tartom, szerettünk volna a belgák ellen is betalálni, amire esélyünk is akadt, de ezen az estén nem befelé pattant a labda. Összességében pozitív lett a szereplésünk összképe. 

Hogyan tovább magyar válogatott, hogyan tovább Guzmics Richárd?
Az Európa-bajnokságról történő kiesésünk nem az út végét jelenti, hanem az út elejét, hiszen Magyarország újra felkerült az európai futball térképére és bízom benne, hogy a magyar név megint szép lesz. 
A jövőben az lesz a feladatom, hogy igyekezzek a klubomban is ugyanazt a teljesítményt leadni, amit az edzőtáborban is nyújtottam, hiszen ott mindenki, így én is a maximumot próbáltuk kiadni magunkból. 

Ki nyerheti meg az Európa-bajnokságot?
Úgy gondolom, hogy a mi águnkon a belgák a legerősebbek, szerintem ők egészen a döntőig menetelnek, a másik, az úgynevezett halálágon pedig a németek jutnak be. A finálét pedig megnyerik a belgák. 

Az ünneplés után lesz idő a pihenésre is?
Másfél hét pihenőt kaptam, megpróbálok egy kicsit lazítani, pihenni. Szeretnék a tengerpart mellett egy kis időt eltölteni, aztán újra a meccsek következnek, a klubnál és a válogatottnál egyaránt. 

Amit Guzmics Richárdról tudni érdemes
Szombathelyen született 1987-ben, és naná, hogy a Haladásban kezdett el futballozni. A klub akkor éppen a NB II-ben szerepelt, ahonnan a 2007-2008-as szezonban nyert bajnoki címet követően jutottak vissza az élvonalba. Újoncként mindjárt a harmadik helyet szerezték meg, ez pedig azt jelentette, hogy elindulhattak a következő évi Európa-liga selejtezőben. Guzmics 2014szeptember 10-én igazolt a lengyel Wisła Krakówhoz, a szombathelyiek színeiben addig 247 bajnoki mérkőzést játszott le. 
2012 november 14-én mutatkozott be a válogatottban a Norvégia ellen. Egervári Sándor távozása után. Bernd Storck volt az, aki ismét a válogatott védelmében számított az akkor már a Wisła Krakówban légióskodó Guzmicsra, aki a védelem egyik legmegbízhatóbb tagja volt a selejtezők, majd a pótselejtezők folyamán. A 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságon csoportgyőztes magyar válogatott oszlopos tagja. .

 

közösség

további frisss

lap tetejére