Gulyás Gergely: a nemzeti összetartozás a legfőbb érték

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. február 20., szombat •
Családi háttér, polgári értékek, a 2006-os rendőri túlkapások, a migráció, a terrorveszély, a pedagógus-demonstráció, és az egészségügy is szóba jött a Szombathelyi Polgári Esték pénteki eseményén, ahol Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke volt a vendég.
Gulyás Gergely: a nemzeti összetartozás a legfőbb érték

 

A házigazda szerepét ezúttal is Hende Csaba országgyűlési képviselő látta el, aki a vendéget az egyik legtehetségesebb fiatal politikusként, a Fidesz legutóbbi kongresszusán a legtöbb szavazatot kapott alelnökként, a parlamentbe a Vas megyei területi listáról bejutott képviselőként mutatta be. A beszélgetésre készülő Gulyás Gergellyel a frisss.hu korábban interjút is készített, melyet ITT olvashat el újra.  

Magánember
A hatalmas érdeklődés Gulyás Gergelynek szólt, akitől megtudtuk, hogy Budapesten és Leányfalura járt általános iskolába, aztán a Lónyai utcai Református Középiskola, majd a PPTE jogi kara következett Zlinszky professzor dékánsága alatt. 26 évesen ügyvéd lett, majd ez a boldog vagy boldogtalan állapot 2010-ig, országgyűlési képviselői pályafutásának kezdetéig tartott.  
A polgári este során megtudtuk, hogy a fiatalemberektől szokatlan bölcsesség, az antalli, konzervatív attitűd onnan táplálkozik, hogy református lelkészek, ügyvédek és bírák is családjának tagjai. 

Ismeretség
A beszélgetés elején megtudtuk, hogy Hende Csaba és Gulyás Gergely 2002-ben ismerték meg egymást, aztán 2006-ban, a rendőri túlkapásokat követően vált szorosabbá kapcsolatuk. Amikor a megyeházán Gulyás Gergely átvette a mandátumát, Hende Csaba már akkor azt súgta Gergely szüleinek, hogy ,,ez még csak a kezdet.”  

Polgári értékek
A 2010-es eseményeket úgy éltem át, hogy fiatal ügyvédként, aktivistaként dolgozhattam Vas megye, illetve a választópolgárok érdekében. Vas megyének mindig kiemelt helye lesz életemben – mondta el az országgyűlés alelnöke az Őrvidékház zsúfolásig megtelt nagytermében. 
Hozzátette: a Fidesz-ben mindig felmerülnek olyan kérdések, amelyekben nem mindig értünk egyet. A polgári értékek viszont a modern értelemben vett nemzeti reneszánszukat élik, ez az én vezérelvem is. Nehéz az értékek között rangsort felállítani, de, ha egyet kell kiemelni, akkor az a nemzeti összetartozás. Ez az én generációm számára is megfogható. Az MDF kormányzására annak idején sikerült rásütni, hogy ez bizony egy kicsit dohos értékrend, pedig szerintem a fiatalok számára is modern érték volt az Antall József miniszterelnök vezette közösség és eszme. 

Mi vezette a politikai pályára?
Gulyás Gergelynek 2005-ben több helyen, Magyar Nemzetben, Magyar Hírlapban jelentek meg írásai, így Balog Zoltánnal, Szájer Józseffel is közösen dolgozhatott, de valójában a véletlen vezette a politikai pályára. Nagy megtiszteltetésnek vette, hogy velük dolgozhatott.

2006 őszén valódi indíttatásból jelentünk meg édesapámmal, hogy segítsünk a rendőri túlkapásokban elesett, sérüléseket szenvedett embereken. Volt, akinek összebilincselték a kezét, majd a középső ujját eltörték, ezzel maradandó károsodást okoztak. Mintegy félmilliárd forintot fizettek ki kártérítésként. Van, aki ma is vakon, teljes munkaképtelenként tengeti az életét. Túléltük Horn Gyulát, Medgyessyt és Bajnait is, de a demokratikus alapelveket csak GF függesztette fel – fűzte hozzá a Fidesz alelnöke. 

Migránskérdés
A legtöbb időt ezzel a kérdéskörrel foglalkozott a vendég és a házigazda. Szóba jött a baloldali kormányzás szinte minden bűne, a volt szocialista miniszterelnök legkövetkezetesebb magyarellenes álláspontja, a szombathelyi közgyűlésben helyet foglaló ellenzék nézete, miszerint azért kell befogadni a migránsokat, mert ettől még színesebb lesz a társadalom. 
Gulyás Gergely szerint a nyugat jelenleg abban ringatja magát, hogy amit tesz, az humanitárius, pedig a németek nem döntöttek, ők ,,csupán” mindenkit meghívtak. Ha mostantól egy migráns sem érkezne, akkor is csak 3 év múlva tudnák lezárni a német hatóságok a szükséges eljárásokat. Ugyanakkor – mint a parlamenti alelnök elmondta, - a magyar álláspont a humanitárius.
Hende Csaba érdekes adattal egészítette ki az elmondottakat, amikor megemlítette, hogy az ENSZ menekültügyi főbiztosságának legfrissebb adatai szerint 30 millió migráns van jelenleg úton. 


Senki ne gondolja azt, hogy ezek az emberek menekültek. Aki a jobb élet reményében nekiindul az ismeretlennek, az gazdasági migráns, hiszen senki nem üldözi ezeket az embereket. A vándorlók közül mintegy 10 ezer gyermeknek veszett nyoma – tette hozzá a térség országgyűlési képviselője. 
Gulyás Gergely erre reagálva elmondta, hogy a logikát, a racionalizmust kérdőjelezi meg mindaz, amit Európa vezetői az elmúlt hónapokban tettek, illetve nem tettek. 

Kérdések
Persze nemcsak a házigazda, Hende Csaba, de a hallgatóság is kérdezhetett. Szóba jött a migránskérdés, Merkel kancellár zseniális kompromisszumkészsége, a suttogó propaganda, a közelgő humanitárius katasztrófa. 
Aztán volt, aki Magyarország jövőbeli miniszterelnökének nevezte a Vasi Vasember címet is birtokoló triatlonost, aki szerényen megjegyezte, hogy a ,,vasemberség” 5 évvel ezelőtti állapot. 
A menekültáradattal kapcsolatban többen is megfogalmazták, hogy az Európai Unió több vezető politikusa is elveszítette józan eszét, illetve ítélőképességét. 
Gulyás Gergely reakciójában elmondta, hogy az arányos kártérítési felelősséget érvényesíteni kell, és szerény felelősség nekünk, magyaroknak is jut. A józan ész és a lojalitás teljes mértékben kiveszett a politikából. 
Van-e a Fidesz-nek önvédelmi reflexe – hangzott Kecskés professzor kérdése, aki a pedagógusok, az egészségügyi- és a MÁV dolgozók esetleges összefogásáról azt mondta, hogy óriási bajt tud okozni. 
Gulyás Gergely szerint az irány jó és helyes, ám ahogy Balog miniszter is elmondta, bizonyos kérdésekben túlzásokba estek. 
2010-re a közoktatás költségvetésének mintegy 40-45%-át az önkormányzat finanszírozta, vagyis esélyegyenlőtlenség mutatkozott meg. A fővárosban és a megyei jogú városokban működtek a legjobb iskolák, és hiába volt komoly, 30%-os béremelés, a túlóra-díjak elvétele miatt nem mindenki nyugtázta elégedetten ezt. A gondokat előbb kell orvosolni, nem szabad eljutni a társadalmi nyomásig, a tüntetésekig.  Az egészségügyben évtizedek óta konstans a válság, hazánk nem tud versenyezni az európai bérekkel. A 27%-os béremelés ellenére is óriásiak a nehézségek. Jogos tehát Kecskés professzor aggodalma – hangzott a válasz. 

A Hende Csaba - Gulyás Gergely beszélgetés végén – nagy taps közepette – egy üveg finom vasi vörösborral ajándékozta meg a vendéget a házigazda.   

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére