Gondoltad volna, hogy az első rádiótelefon idősebb a nagyszüleinknél is?

Frisss/bebusinessed/time - fotó: time.com • 2017. február 02., csütörtök •
A "kezes" kis készülék sokáig kereskedelmi forgalomban nem volt elérhető.
Gondoltad volna, hogy az első rádiótelefon idősebb a nagyszüleinknél is?

Bizonyára mindenkinek élénken él a pillanat az emlékezetében, amikor az első mobilkészülékét a kezébe vette. A következő percben pedig nosztalgiától párásodott tekintettel nézünk a legújabb telefonunkra, amely sokkal többet tud a régi "téglafonnál". Persze hiába okos, mégsem az első. 

Manapság életünk elengedhetetlen eszközévé vált a rádiótelefon, amit egykor katonai célokra fejlesztettek ki. A fegyverkezési versenyt nemcsak puskákkal és járművekkel, hanem egyéb módon is próbálták megnyerni a nagyhatalmak.

1922-ben már a rendőrség is használta - a képen egy chicagói nyomozó teszteli a rádiótelefont

Már az első világháború idején bőszen tesztelték a mobilok ősatyját, amelyet 1918-ban, a sikeres próbaüzemmód után élesben is bevetettek. A vezeték nélküli rádiótelefont először - a feljegyzések szerint - Németországban, Berlin és Zossen között használták. 

A II. világháborúban is előszeretettel használták a katonák a technikai újítást

Majd néhány év múlva a középhullámú frekvenciának köszönhetően üzletemberek, hivatalnokok, elnökök élvezhették előnyét - igaz, még mindig csak az autóban ülve. Hiszen a használókat a korai akkumulátorok súlya közel 50 évig "bezárta" a gépkocsiba.

Martin Cooper, a DynaTAC 8000X megálmodója pózol az első mobilkészülékkel

A hordozható mobilkészülékekre évtizedeket kellett várni. A krónikák szerint az első mobiltelefonról kezdeményezett hívásra 1983-ban került sor. Körülbelül 4 000 dollárba került és 30 percig tartott az első beszélgetés. 

Húsz éves az első okostelefon - elég vicces képet fest, nem?

Akkoriban csak nagyon kevesek élvezhették a telefonok adta előnyöket. Majd szép lassan meghódították ezek a készülékek a világot. Bár Magyarországra csendesen szivárgott be, sikerét jól mutatja, hogy manapság sokkal több előfizetés él, mint ahány lakosa van az országnak.

 

via timebebusinessed

közösség

további frisss

lap tetejére